Nüüd tuleb kokku hoida

Teisipäev, 01 Märts 2022

Christer Haglund, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esinduse Eestis direktor

Viimased nädalad on olnud väga keerulised, kulmineerudes eelmisel neljapäeval Venemaa täiesti ebamõistliku rünnaku ja invasiooniga Ukrainasse. Mind on see olukord mõjutanud nii füüsiliselt kui ka psühholoogiliselt ning tean, et sama tunne on ka paljudel teistel. Samas ei saa meie tundeid kuidagi võrrelda sellega, mida ukrainlased on alates 2014. aastast tundma pidanud ning mida võisid tunda noored Vene ajateenijad, kui neid äkitselt sõtta saadeti ja oma naabreid ründama sunniti.

Paljud meist tunnevad end abitult, sest me ei suuda kuidagi julmi tegusid peatada ega ohvreid aidata. Siiski on mitmeid võimalusi, mida teha saame, näiteks annetada raha Punasele Ristile, Eesti Pagulasabile, Mondole või Ukraina Kultuurikeskusele. Või toetada otse Ukrainat, pakkudes sõja eest põgenevatele ukrainlastele peavarju.

Eestis ja Soomes, kust mina pärit olen, elab märkimisväärne arv vene keelt kõnelevaid inimesi. Nüüd on väga oluline ka see, et käituksime tavaliste vene inimestega suheldes viisakalt ja inimlikult. Nemad pole selles jõhkras rünnakus süüdi. Süüdistada tuleb president Putinit ja tema kriminaalset kampa.

Kuulun ka ise vähemuse hulka, sest olen rootsi keelt kõnelev soomlane. Kuigi vähemusi ei saa ega tohi omavahel võrrelda, on üks asi siiski universaalne - mida paremini sind koheldakse, seda paremini suhtud sa enamusse. Pole oluline, millisest vähemusest me räägime, olgu see siis keeleline, rassiline, usuline või seksuaalne. Kui näitame oma käitumisega eeskuju, eemaldume nii ka despootidest, keda jälestame.

Organisatsioon, milles ma töötan - Põhjamaade Ministrite Nõukogu - pole loodud selliste teravate geopoliitiliste situatsioonidega tegelemiseks. Me kasutame pehmeid tööriistu, et ehitada üles vastupidavust. Oma töös venekeelse vähemusega oleme juba selle algusaegadest, alates 2015. aastast, toetanud venekeelset telekanalit ETV+. Nüüd on tähtsam kui kunagi varem, et ka venekeelse vähemuse jaoks on kättesaadavad usaldusväärsed telesaated ja uudised.

2015. avasime Narvas ka oma väikese kontori, et pakkuda välja Põhjamaiseid väärtuseid, mõtteid ja ideid, mida saaks kasutada võimalike mudelitena ehitamaks kestlikku tulevikku. Koostöö kohalikega on osutunud väga viljakaks ning inspireerinud ka teisi organisatsioone Ida-Virumaal aktiivsemad olema. Meie töö üks põhimärksõnu on olnud kaasamine.

Nüüd aga peame kõik kokku hoidma, ühiselt julmale agressorile vastu astuma ja lootma, et see täiesti vastuvõetamatu sõda lõpeb peagi ja selle tulemus on Ukraina jaoks õiglane.

Slava Ukraini!


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid