Soomlaste edulugu näitab, kuidas teadlaste ja ärimeeste abielust miljoniprojektid sünnivad

Esmaspäev, 21 Märts 2022

Teadusuuringud ja -avastused ei ole enam ammu laborinurgas üksinda nokitsevate geeniuste mängumaa. Täna on teadlastel võimalus teha koostööd ärimaailmaga – selle edukas näide on Soome farmaatsiaettevõte Nanoform Finland, mille väärtus on kasvanud pea 600 miljoni euroni.

Teadlaste töö tulemus ei muutu geniaalseteks äriideedeks iseenesest. Siin tulevad mängu toetavad struktuurid, kes pakuvad know how’d äriplaani koostamisel, ettevõtte majandamisel ja turundamisel. 

Mis siis takistab geniaalsetel ideedel ja teadlaste avastustel labori seinte vahelt välja jõudmast? Põhjuseks võib olla n-ö põhjamaalaslik perfektsionism: kuigi idee võib ju olla väga hea, ei soovita sellega enne avalikkuse ette tulla, kui reaalne toode on juba ette näidata. Selleks aga, et asi jõuaks konkreetse teenuse või toote loomiseni, pole teadlastel sageli lihtsalt teadmisi, kuidas äri planeerida, arendada ja turundada. Äri loomiseks on vaja ressurssi.

Edulugu saab teoks äri- ja teadusmaailma ühendamisel

Helsinki Innovation Services (HIS) asutatigi kümme aastat tagasi selleks, et ühendada teadlasi ärimaailmaga ning teha innovaatilised avastused kõigile kättesaadavaks. Ainult innoveerides on võimalik järjest paranev ühiskond, elatustase, meditsiinisüsteem jne. 

HIS-i tegevjuht Jari Strandman on spetsialiseerunud ideede ja leiutiste kommertsialiseerimisele. Ta on omandanud laialdasi kogemusi äriarenduse, partnerluse ja startup-ettevõtete rahvusvahelisele turule toomise vallas nii ettevõtjana kui juhatuse liikmena Soomes, Kanadas ja Suurbritannias. Jari tugev rahvusvaheline ärikogemus põhineb koostööl suurte rahvusvaheliste tehnoloogiakorporatsioonidega, nagu näiteks Sisu ja Partek Cargotec, aga ka väikeste ja keskmise suurusega ettevõtetega. Strandman on tuntud ka arvukate ülikoolipõhiste idufirmade kaasasutajana nii Soomes kui välismaal.

Jari peab oluliseks julgustada akadeemilise ringkonna liikmeid oma ideid esitama ja leiutisi avalikustama. “Meie töö oluline osa on teadlaste teavitamine selle teenuse olemasolust. Kui teadlastel on mõni idee või nad on teinud avastuse, tulevad nad meie juurde. Me hindame selle relevantsust, kas avastusel on kaubanduslik väärtus või mitte. Seejärel aitame koostada äriplaani, pakume tuge ettevõtte arendamisel ja toote või teenuse turundamisel. Ühtlasi oleme abiks turu olemuse ja suuruse analüüsimisel,” kirjeldab ta protsessi, kuidas teadustööst saab edukas äri.

Väärtust arvestatakse sadades miljonites eurodes

Ühe silmapaistvama rahvusvahelise väljavaatega Soome eduloona toob Jari välja 2015. aastal loodud ettevõtte Nanoform Finland oyj. Ettevõtte lugu sai alguse juba 2008. aastal, kui professorid Jouko Yliruusi ja Edward Hæggström ühendasid esmakordselt oma teadmised farmaatsiatehnoloogia ja füüsika vallas. Sellest erakordsest koostööst sündis uudne osakeste insenertehnoloogia, mis muutis kogu farmaatsiatööstust. Ettevõtte nanotehnoloogiad ja teenused hõlmavad kõikide ravimite väljatöötamist alates väikesemolekulilistest nanoosakestest kuni suure molekuliga bioloogiliste aineteni. 

Praeguseks on ettevõte jõudnud NASDAQ-ile, nad annavad tööd 120 inimesele ja firma väärtus on suurusjärgus 500 kuni 600 miljonit eurot.

Ligi 20 protsenti HIS-i kommertsialiseerimise projektides osalevatest ideedest ja leiutistest jõuab turule. Keskmiselt aidatakse n-ö jalule kaks kuni viis ettevõtet aastas. Viimase viie aasta jooksul on enne autoritasude maksmist müüdud või litsentseeritud üle 30 leiutise koguväärtuses ligi 5 miljonit eurot.

Jari sõnul on see aga alles algus: “Ülikooli uus Inno meeskond, HIS ja Think Company koondavad nüüd innovatsiooni- ja ärikoostööteenused sujuvaks tervikuks, mis aitab ühiskonnale järjest rohkem teaduspõhiseid uuendusi pakkuda.”

HIS-il on praegu käimas kakskümmend kommertsialiseerimisprojekti, mis saavad rahastust Business Finlandi Research to Business fondilt. Ülikoolile suunatud ideede turundusse tasub panustada. Seega annab alusuuringutesse investeeritud riiklik raha täiendavat kasu, luues leiutisi, mis muudavad inimeste igapäevaelu ja kindlustavad tulevikku.

Käivitasime koostöös uudisteportaaliga Geenius, Norra suursaatkonnaga Eestis ja teiste Põhjamaade saatkondadega Eestis artiklitesarja, milles heidame valgust Põhjamaade tulevikumajandusele ning Eesti ja Põhjamaade vahelisele koostööle. Artiklid leiad veebilehelt https://ari.geenius.ee/blogi/pohjamaade-tulevikumajanduse-blogi/

 
 

Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid