Tartus toimub sõjapõgenike lõimumist käsitlev konverents

Esmaspäev, 23 Mai 2022

27. mail kell 11-16 toimub Tartus Eesti Rahva Muuseumis konverents „Sõjapõgenike vastuvõtmisest kriisiolukorras lõimumiseni kohalikul tasandil“. Konverents on ingliskeelne ja sellel saab osaleda nii kohapeal kui ka virtuaalselt.

Konverents toimub Põhja- ja Baltimaade 2022.–2023. aasta projekti FOR-IN raames. Projekti eesmärk on toetada põgenike ja sisserändajate kohalikku ellu lõimumist riigipõhiste valdkonnaüleste koostöömudelite ja Põhja-Balti piirkonna spetsialistide võrgustiku loomise abil.

„Kaasaegne Euroopa ja kogu maailm on paisatud kriisiolukorda, mida paljud meist ei osanud veel aasta tagasi ette näha. Miljonid inimesed on Ukrainas valla päästetud sõja tõttu sunnitud oma kodudest põgenema ja ümber asuma kas oma riigi piires või pagema teistesse maadesse,“ sõnas Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund.

Ta lisas: „Sõjapõgenike vastuvõtmine ja nende lõimumine vastuvõtvatesse ühiskondadesse nõuab suurt pühendumist meiegi koduses Põhja- ja Baltimaade piirkonnas. Põhja- ja Baltimaade lõimumisvaldkonnale pühendatud FOR-IN projekt annab võimaluse kogemuste vahetuseks ja koostööks kõigile, kes on vahetult seotud sõjapagulaste abistamise ja lõimumisega Põhja- ja Baltimaades.“

Praegu on maailmas rohkem kui 280 miljonit põgenikku, mis moodustab umbes 3,6% kogu maailma rahvastikust. Vastavalt Rahvusvahelisele Migratsiooniorganisatsioonile (IOM) on 2022. aasta mai seisuga Venemaa algatatud sõja tõttu Ukrainas oma kodust pagenud rohkem kui kaheksa miljonit inimest.

„Keset Euroopat, Ukrainas, toimuv katastroof ning humanitaarkriis muutuvad järjest tõsisemaks ning sõjast mõjutatud inimeste arv kasvab jõudsalt. Sellist olukorda ei osanud meist keegi ennustada, kui asusime 2021. aastal planeerima Põhja- ja Baltimaade ühisprojekti, millega soovisime meie piirkonnas toetada sisserändajate lõimumist. Kuid pole mingit kahtlust, et nüüd peame selle uue tegelikkusega toime tulema,“ kommenteeris Madis Kanarbik, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Tartu filiaali juhataja ning konverentsi peakorraldaja.

Tartusse kogunevad 27. mail esinejad Taanist, Eestist, Soomest, Islandilt, Lätist, Leedust, Norrast ja Rootsist, et jagada oma koduorganisatsioonide praktilisi teadmisi ja kogemusi põgenike lõimumisel. Avasõnad ütlevad Tartu linnapea Urmas Klaas, kultuuriminister Tiit Terik ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund. Kõnega astuvad üles professor Tiit Tammaru Tartu Ülikoolist ja professor Christopher Jamil de Montgomery Kopenhaageni Ülikoolist. Kõnedele järgnevad arutelud, mille tulemused võtab kokku kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler Piret Hartman. Konverentsi modereerib Karolis Zibas, ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Ameti (UNHCR) Põhja- ja Baltimaade esinduse integratsiooninõunik

Konverentsi korraldab Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis koos Eesti Kultuuriministeeriumi, Tartu Ülikooli, Tartu Välismaalaste Teenuskeskuse, Tartu linna, Rootsi saatkonnaga Eestis ning UNHCRi esindusega Põhjamaades ja Balti riikides

Põhjamaade ja Balti riikide ühisprojekti FOR-IN 2022–2023 (Fostering refugee and immigrant integration at the local level by creating country-specific intersectional cooperation models and regional networks of practitioners) eesmärk on toetada põgenike ja sisserändajate kohalikku ellu lõimumist riigipõhiste valdkonnaüleste koostöömudelite ja Põhja-Balti piirkonna spetsialistide võrgustiku loomise abil. Tänu projektile on Põhjala ja Balti riikidel võimalik üksteiselt õppida ning rakendada saadud teadmisi kohalikul tasandil igapäevaellu.

Projekti on ette valmistanud ja käivitanud Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindused Eestis, Lätis ja Leedus, ÜRO Pagulaste Ülemvoliniku Amet (UNHCR), Kultuuriministeerium, Haridus- ja teadusministeerium ja paljud teised koostööpartnerid.

Konverentsi kava

Konverentsile registreerumine

Rohkem teavet Põhjamaade ja Balti riikide ühisprojekti FOR-IN 2022-2023 kohta

Lisainfo:
Madis Kanarbik
Põhjamaade Ministrite Nõukogu Tartu filiaali juhataja
mob: +372 504 6570
e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 

ForIn Linkedin page cover 1


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid