Põhjamaade Nõukogu filmiauhinna nominendid 2022

Reede, 26 August 2022

Põhjamaade Nõukogu filmiauhinnale on sel aastal nomineeritud viis filmi ning auhind ise tähistab sel aastal 20. aastapäeva. Nominente esitleti möödunud nädalal Norras, Haugesundis toimuva Norra filmifestivali avamisel ning võitja kuulutatakse välja 1. novembril Helsingis. Kaks nomineeritud filmidest linastuvad Põhjamaade filmikuu raames ka ETV2 ekraanil - "Maailma halvim inimene" 7. septembril ja "Lambuke" 21. septembril.

Põhjamaade Nõukogu filmiauhinda on välja antud alates 2002. aastast. See omistatakse täispikkuses filmile, mille juured peituvad Põhjamaade kultuuris ja mis näitab üles kõrgemat kunstilist kvaliteet.

Selleaastased filmiauhinna nominendid on järgmised: 

 TAANI

"Godland" (Vanskabte Land / Volaða Land)  - režissöör ja stsenarist Hlynur Pálmason, produtsendid Katrin Pors, Mikkel Jersin, Eva Jakobsen ja Anton Máni Svansson


SOOME

“The Blind Man Who Did Not Want to See Titanic” (Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia) - režissöör ja stsenarist Teemu Nikki, produtsent Jani Pösö


ISLAND

"Lambuke" (Dýrið) - režissöör ja stsenarist Valdimar Jóhannsson, stsenarist Sjón, produtsendid Hrönn Kristinsdóttir ja Sara Nassim


NORRA

"Maailma halvim inimene" (Verdens verste menneske) - režissöör ja stsenarist Joachim Trier, stsenarist Eskil Vogt, produtsendid Thomas Robsahm ja Andrea Berentsen Ottmar

ROOTSI

"Clara Sola" - režissöör ja stsenarist Nathalie Álvarez Mesén, stsenarist Maria Camila Arias, produtsent Nima Yousefi

Viis Põhjamaade filmi valisid välja rahvuslikud žüriid.

Võidufilm kuulutatakse välja 1. novembril

2022. aasta Põhjamaade Nõukogu filmiauhinna saaja kuulutatakse välja 1. novembril Helsingis iga-aastase Põhjamaade Nõukogu täiskogu istungi ajal koos teiste Põhjamaade Nõukogu auhindade võitjatega.

300 000 Taani krooni suurune auhinnaraha jagatakse võrdselt võidufilmi stsenaristi, režisööri ja produtsenid vahel, mis rõhutab asjaolu, et film on kunstivorm, mis valmib nende kolme põhifunktsiooni tiheda koostöö tulemusel.

Teave Põhjamaade Nõukogu filmiauhinna kohta

2022. aasta Põhjamaade Nõukogu filmiauhind antakse Põhjamaades produtseeritud, kõrge kunstilise kvaliteediga mängufilmile. Filmi esilinastus kinos pidi toimuma ajavahemikus 1. juuli 2020 kuni 31. detsember 2020 või 1. jaanuar kuni 30. juuni 2022. 

Põhjamaade Nõukogu filmiauhind anti esimest korda välja 2002. aastal ja seda on nüüdseks tehtud igal aastal. Lisaks filmile, kirjandusele ja muusikale tunnustab Põhjamaade Nõukogu igal aastal loodust ja keskkonda väärtustavaid ettevõtmisi.

Auhinna välja andmise eest vastutab Nordisk Film & TV Fond.

Rohkem infot Põhjamaade Nõukogu filmiauhinna kohta

Põhjamaade Nõukogu auhinnad

Põhjamaade Nõukogu annab igal aastal välja viis auhinda: kirjandus-, filmi-, muusika- , keskkonna ja laste ning noorte kirjandusauhinna. Põhjamaade Nõukogu auhindade eesmärk on suunata tähelepanu silmapaistvatele kunstilistele ja keskkonnalastele panustele ning samal ajal tõsta huvi Põhjamaade kultuurikogukonna ja Põhjamaade keskkonnalasele koostööle. Auhinnatseremoonia toimub iga-aastase Põhjamaade Nõukogu täiskogu istungi ajal.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid