GreenEST Summitil räägitakse, mitu planeeti oleme juba ära kasutanud, ja mida nüüd ette võtta

Esmaspäev, 24 Oktoober 2022

27. oktoobril kell 12.00 toimub GreenEST Summitil ringmajanduse paneel, mille korraldamisse on panustanud ka Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindus. Paneeli üks nimekamaid osalejaid on Rootsist pärit Anders Wijkman, kes on Euroopa Liidu kliimaalgatuse EIT Climate-KIC juhatuse esimees.

GreenESTil toimuv arutelu lähtub arusaamast, et oleme nüüdseks juba mitme planeedi ulatuses ressursse ära kasutanud, mistõttu peame leidma lahendusi, kuidas seda protsessi ümber pöörata. Eesmärk on käivitada uusi mõttemustreid, mis seavad esikohale nii inimeste kui ka planeedi heaolu ning panevad alguse suurtele muutustele.

Arutelu korraldaja, PMN-i Eesti esinduse rohemajanduse nõuniku Madis Tilga sõnul tuleb innovatsioon paigutada õigele skaalale: "Oleme oma koduplaneedil elu jätkumise piiridest väljunud kuues kategoorias üheksast. CO2 ei ole ainus ja kõige kriitilisem tegur, pilt on palju laiem. Peame leidma kohad, kus meil innovatsiooni kõige kiiremini vaja on. Ehk siis - mida tuleb kohe ära teha, et järgmised sammud oleksid üldse võimalikud".

Paneeli käigus astub sõnavõtuga üles Anders Wijkman, kes lisaks tegevusele Climate-KIC-s on ka Maailma Tuleviku Nõukoja, International Resource Institute’i, Rootsi Kuningliku Teaduste Akadeemia ning Rootsi Kuningliku Põllumajanduse ja Metsanduse Akadeemia liige ja kuulub rahvusvahelise algatuse Earth4All ümberkujundatava majanduse komisjoni. Oma esitluse käigus mõtestab ta lahti planeedi taluvuspiiri mõiste ning tutvustab Earth4All tegevusi, mille eesmärk on välja töötada parem majandussüsteem.

Paneeli teiste osalejate seas on mahemoe ettevõtte ja ehtebrändi KiRiVOO juht Ines Karu-Salo, keskkonnaministeeriumi asekantsler Kaupo Heinma, jätkusuutliku kaevandamise ekspert ja Euroopa kliimakokkuleppe saadik Iirimaal Tony Hand ning kliimaalalgatuste võrgustiku Haga Initiative’i tegevjuht Nina Ekelund. Arutelu modereerib Research and Degrowthi rahvusvaheliste suhete juht Maiko Mathiesen. Ringmajanduse paneeli panid kokku Keskkonnainvesteeringute Keskus ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis.

GreenEST Summit on regiooni üks suurimaid rohetehnoloogia konverentse, mis tähistab 2022. aastal juba viiendat sünnipäeva! Sündmuse sihtgrupp on avaliku- ja erasektori eksperdid, rohetehnoloogia ettevõtjad ja investorid üle Euroopa. Inspireerivatele kõnelejatele lisaks toimuvad kaasakiskuvaid paneelarutelud.

GreenEST Summit 2022 toimub kolmapäeval ja neljapäeval, 26. - 27. oktoobril 2022 Tallinnas, Kultuurikatlas.

Lisainfo: https://www.greenestsummit.org/


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid