Edendades noorte demokraatiateadlikkust koostöös TÜ Narva kolledžiga

Esmaspäev, 16 Oktoober 2017
TÜ Narva kolledži valimiste vaatlejate kursus TÜ Narva kolledži valimiste vaatlejate kursus Foto: TÜ Narva kolledž

2017. aasta Eesti kohalike omavalitsuste valimistest alates saavad senisest enam siinse elu kujundamisel kaasa rääkida ja oma valimistel hääle anda ka noored alates 16. eluaastast. Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse toel viib TÜ Narva kolledž sügisel 2017 läbi noortele suunitletud projekti, mille eesmärk on noorte teadlikkuse edendamine demokraatlikest protsessidest.

„Tahame soodustada noorte aktiivset osalemist kodanikuühiskonnas ja tugevdada Eesti ja Põhjamaade koostööd,“ sõnab Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Christer Haglund. „TÜ Narva kolledž on kokku pannud suurepärase projekti, mis just sellega tegeleb ning meil on hea meel seda toetada.“

Projekti esimeseks osaks on uuring noorte poliitilisest küpsusest ning valimistest teadlikkusest, millesse kaasati koole nii Ida-Virumaalt ja Narvast kui mujalt Eestist. Uuring viidi läbi oktoobris 2017, enne kohalike omavalitsuste valimiste algust. Esialgsed uuringutulemused selguvad novembri alguseks, põhjalikum analüüs aasta lõpuks.

Projekti teiseks osaks on 16-25-aastastele Ida-Virumaa ja Narva noortele mõeldud valimiste vaatleja kursus TÜ Narva kolledžis, mis viidi läbi 2.-13. oktoobril 2017. Aktiivsed noored said kursusel teadmisi sellest, miks on oluline kodanikuna valimistel osaleda, Eesti valimissüsteemist (sealhulgas e-valimistest), valimiste korraldamisest, valimiste vaatleja rollist. Kursuse tervikuna läbinud 15 noort viibisid vaatlejatena paarismeeskondades Narva ja Sillamäe valimistel.

“On oluline, et noortel oleks võimalikult varakult kokkupuude valimistega ja valimiste läbiviimise protseduuridega, sest enamus valimistega seotud põhimõtteid nagu läbipaistvus, võrdsus, õigus isiklikule arvamusele – on demokraatia alusväärtused,” selgitas projekti eestvedaja, TÜ Narva kolledži direktor Kristina Kallas. “Meie jaoks oli valimisvaatluskoolituse ja valimiste vaatlemise läbiviimine Narva noortega esmakordne ja väga oluline projekt, mida me kindlasti tahaks jätkata kõikidel järgmistel valimistel,” lisas ta.

Demokraatlikus maailmas on meedial ja meediakirjaoskusel tähtis roll. Projekti viimase etapina toimub 9.-10. novembril Narva kolledžis rahvusvaheline noortekonverents "Youth. Media. World", mille fookuses on meediasisu loomine, meediakirjaoskus ja sellega seotud väljakutsed. Toimuvad ka praktilised töötoad noortele. Konverents toob kokku eksperdid, analüütikud ja meedia esindajad nii Eestist kui Põhjamaadest. Teiste hulgas esinevad Elza Dunkels Umeå ülikoolist Rootsist, endine YLE korrespondent Peterburgis, Jarmo Koponen (Soome), vabakutseline Helsingis elav ajakirjanik Polina Kopõlova, kommunikatsiooniekspert Raul Rebane jt. Rohkem infot konverentsi kohta leiab TÜ Narva kolledži kodulehelt.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid