Põhjamaade tipprestoranide kogemusega Artur Kazaritski valmistas Nordic White Guide 2018 õhtusöögi ning inspireeris Eesti noori

Reede, 08 Detsember 2017
Artur Kazaritski Artur Kazaritski Foto: Lauri Laan / Eesti Maitsed Täna

Uus Põhjala köök on meelitanud Eesti kokkasid juba kümmekond aastat ning liialdamata võib öelda, et Põhjala toidukunst on mõjutanud tugevalt ka siinset restoranimaastikku. 2016. aastal sai teoks veel üks samm teineteisele lähemale – Baltimaade restoranid arvati esmakordselt Põhjala olulisema restoranide giidi, Nordic White Guide´i osaks. Selleaastasel White Guide´i Baltimaade pingerea avalikustamise sündmusel 29. novembril näitas oma oskusi Põhjala tipprestoranides karjääri tegev Sillamäelt pärit Artur Kazaritski. Uus Põhjala toit areneb ka väljastpoolt Põhjamaid pärit talentide käe all!

Artur Kazaritski on üks kõige edukamaid välismaal töötavaid Eestist pärit noori kokkasid. Sillamäe ametikooli lõpetamise järel USAs ja Jaapanis kogemusi omandanud noormees suundus edasi Põhjamaadesse, kus ta on viimastel aastatel töötanud sealsetes juhtivates restoranides Maaemo (Oslo), Geranium ja Kadeau (Kopenhaagen).

Põhjamaade toidukultuuris on kõrgel kohal värske tooraine ning selle tootjaid peetakse au sees – sest ilma tooraineta ei sünni maitsev ja tervislik toit. Oma online-väljaandele Maitsed.ee antud intervjuus näeb Kazaritski seda ka siinse tulevikutrendina: ”Ma usun, et suure arengu annaks kogu Eesti toidukultuurile, restoranikultuurile veelgi sügavam suhe farmeri ehk toidutootja ja selle kasutaja vahel. Sedasi on võimalik saada väga värsket, maitsvat toorainet. Täna on sellega vist ikkagi üldiselt probleem. Farmerid on toidukultuuri baasväärtused, nurgakivid. Ning ka farmerid peavad hakkama oma asjadele vaatama nagu kokad - kuhu mida pakkuda, mis on selle tase ja nii edasi.”

29. novembril toimus Tallinnas, restoranis Juur Nordic White Guide 2018 Celebration Dinner by Artur Kazaritski. 30. novembril kohtus Artur Tallinna Teeninduskooli koka eriala õpilaste ja õpetajatega, kus rääkis oma teekonnast Sillamäe ametikoolist maailmatasemel Põhjala restoranidesse.

Õhtusöök ja töötuba TEKOs toimusid Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse ja Eesti Maitsed (Nordic White Guide esindaja Eestis) koostöös, programmi Uus Põhjala Toit raames. Põhjamaade Ministrite Nõukogu ehk Põhjamaade valitsuste kaudu 2006. aastal hoo sisse saanud edukas toidu- ja kultuurikoostöö kätkeb endas palju enamat kui pelgalt parem ja teadlikum toitumine. Uus Põhjala Toit ühendab tervikuks identiteedi, gastronoomia, ettevõtluse, turismi, disaini ja piirkondliku koostöö.

Loe intervjuud Artur Kazaritskiga Maitsed.ee-s.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid