Põhja-Balti rändekonverents keskendub sel korral muutustele rändepoliitikas ning sisserändajate lõimimisele tööjõuturule

Neljapäev, 08 Veebruar 2018
Rändekonverents 2017 Rändekonverents 2017 Foto: Terje Lepp/Norden.ee

22. märtsil Kumus toimuv Põhja-Balti rändekonverents, järjekorras juba kuues, jätkab migratsiooniteemaliste arengute jälgimisega meie regioonis. Kas ja kuidas peaks üks või teine Põhja- või Baltimaa tänasel päeval muutma rändepoliitikat? Kuidas aidata kaasa sellele, et nii uussisserändajad kui pagulased sujuvalt kohalikule tööturule lõimida? Need on mõned põhiküsimused, millele seekord nii Põhjamaade kui Eesti ekspertide abil vastuseid otsitakse.

Konverentsi eesmärk on arutleda sisserände mõjude üle Euroopas, Põhjalas ja Baltimaades, tehes seda uuringutel ja praktilistel kogemustel põhineva teadmistepõhise arutelu vormis. Vaatluse all on rändepoliitikate muutumine ja uussisserändajate lõimimise meetodid Eestis ja Põhjamaades - seda ka olukorras, kus ühiskond ning tööjõuturg vajab uusi töökäsi. Jagatakse kogemusi lõimumisega seotud väljakutsete ja nende lahendamise kohta.

Tartu Ülikooli professor Raul Eamets arutleb konverentsi esimeses peaettekandes targa migratsioonipoliitika võimalikkuse üle. Uppsala Ülikooli professor Olof Åslund, Rootsi Tööturu ja Hariduspoliitika Hindamise Instituudi peadirektor, räägib teises peaettekandes Rootsi kogemustest mittetöötavate migrantide tööturule sisenemisel. Konverents lõpeb aruteluga võimalike muudatuste üle rändepoliitikates, kus osalevad teiste hulgas Riigikogu liikmed Maris Lauri ja Helir-Valdor Seeder, majandus- ja taristuminister Kadri Simson ja siseminister Andres Anvelt.

Konverentsi sessioonid käsitlevad muutusi Põhja- ja Baltimaade rände- ja lõimumispoliitikas, ebaseadusliku töötamise ohjamist lõimumise abil ning seda, milliste indikaatorite abil on võimalik mõõta lõimumist ja selle efektiivsust. Teiste seas esinevad Ruth Annus (Siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonna juhataja), Piret Hartman (Kultuuriministeeriumi kultuurilise mitmekesisuse asekantsler), Hjördís Rut Sigurjónsdóttir (Nordregio teadur), Henrik Emilsson (Malmö ülikooli migratsiooni, mitmekesisuse ja heaolu instituudi (MIM) teadur), Matti Sarvimäki (Soome majandusuuringute instituudi (VATT) professor), Tartu Ülikooli professor Martin Ehala, Christiane Kuptsch (rändepoliitika vanemspetsialist, Töörände osakond, ILO); Jonathan Chaloff (rändepoliitika vanemspetsialist, rahvusvahelise rände osakond, Tööhõive ja sotsiaalküsimuste peadirektoraat, OECD) jt.

Konverentsile registreerumine on avatud kuni 15. märtsini (või kuni kohti jagub).

Registreeru siin: http://registration.amarela.ee/nbmigra2018/

Konverentsist teeb online-ülekande Postimees.

Vaata pilte konverentsist.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid