Põhja- ja Baltimaade energiakoostöö programm avati taotlusteks

Teisipäev, 04 Juuni 2019

Sel kevadel avati Põhja- ja Baltimaade energiakoostöö programmi esimene taotlusvoor. Programmi raames toetatakse 4,5 miljoni Norra krooni ulatuses nii Põhja- kui ka Baltimaade loodus- ja sotsiaalteaduste valdkonna uurimusi.

Eelmise aasta septembris toimunud Põhja- ja Baltimaade energiakonverentsil kirjutas toonane majandus- ja taristuminister Kadri Simson alla vastastikuse mõistmise memorandumile Põhjamaade Energiauuringute Keskusega. Lepingu eesmärk on energia–alase teaduskoostöö parandamine ja piirkondlike lahenduste leidmine tuleviku energiasüsteemide üles ehitamiseks. See tähendab ühiseid teadusuuringuid ning teadlaste ja doktorantide vahetusprogramme.

Energeetika koostöö edendamiseks allkirjastasid koostöölepingu kõigi kolme Balti riigi esindajad. Eesmärgiks on avada Põhja–Balti teadusuuringuteks ja koostööks mõeldud programm.

Programm on planeeritud aastateks 2018–2021 ning selle mahuks on ca 2,4 miljonit eurot. Programmi rahastavad 50% ulatuses Põhjamaade Energiauuringute Keskus (kes ühtlasi programmi haldab) ning 50% ulatuses Balti riigid.

Esimene taotlusvoor 4,5 miljoni Norra krooni (u 460 000 eurot) ulatuses on nüüd avatud.

Programmi eesmärk on toetada kolme kuni kahe aasta pikkust uurimisprojekti. Iga projekti puhul võib projektiperioodil (2 aastat) saada toetust kuni 1,5 miljonit Norra krooni.

Põhja- ja Baltimaade ühishuvid väljenduvad programmi nelja teema kaudu:

  • Transpordisektori süsinikuvabaks muutmine 
  • Energiatõhusus tööstuses ja hoonetes
  • Energiasüsteemide analüüs
  • Piirkondlike elektrivõrkude väljavaated

Taotlusvooru on oodatud nii loodus- kui ka sotsiaalteaduste valdkonna uurimused. Projektid peaksid käsitlema uurimisküsimusi Põhja- ja Baltimaade perspektiivist.

Taotluse tähtaeg on 11. september 2019 (13:00 CEST).

Taotlemine toimub elektrooniliselt ja inglise keeles.

Rohkem infot programmi kohta leiate Põhjamaade Energiauuringute kodulehelt.

Kontakt:

Adviser Kevin Johnsen
+47 47 85 07 82
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Adviser Sofia Elamson
+47 47 25 47 32
See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid