Luigemärk ehk Põhjamaade ökomärgis lendab kõrgelt

Esmaspäev, 09 Detsember 2019

Põhjamaade luige ökomärgis saab 30 aastaseks ja selle mõju pole kunagi olnud suurem. Luigemärgis on tähtsal kohal 27 miljoni tarbija hulgas ja avaldanud positiivset mõju kliimale regioonis.

Põhjamaade ökomärgise 30. sünnipäeva tähistamisel on idee autorid Anita Winsnes, Ragnar Unge, Martin Fabiansen, Riikka Holopainen ja Elva Rakel Jónsdóttir teinud ühise avalduse: „Põhjamaade ökomärgis on teile, mulle ja meile kõigile. Minge välja ja elage oma luigelugu – see on lihtsam kui arvate.“

Põhjamaade ökomärgise 30 aastat

Nüüd saavad kõik lugeda luigemärgise ajalugu juubeliaruandes „Põhjamaade luige ökomärgise 30 aastat“, mille on kirjutanud Tormod Lien. Raport viib lugeja tagasi aastani 1893, mil Põhjamaade Ministrite Nõukogu tutvustas ütlustatud vabatahtlikku märgistamissüsteemi.

Keskkonnajuhend 27 miljonile inimesele

Nüüd, 30. tegevusaastal, on Põhjamaade ökomärgis arenenud ja saavutanud oma eesmärgi – juhendada tootjaid ja tarbijaid keskkonnasõbralike valikute tegemisel. Seega kasutades luigemärgisega tooteid võid kindel olla, et aitad kaasa kliima emisioonide vähendamisele. Samuti tervisele ja keskkonnale kahjulike ressursside ja ainete tarbimise vähendamisele ning bioloogilise mitmekesisuse tugevdamisele kogu Põhjala piirkonnas.

Raport on kättesaadav siin (inglise keeles)


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid