Põhjala kirjanduse nädal tuleb taas!

Esmaspäev, 24 Oktoober 2022
2022. aasta plakat "Revebjeller" 2022. aasta plakat "Revebjeller" Nikolai Astrup

Kirjandussõbrad juba teavad, et novembris on põhjust süveneda põhjamaade autorite teostesse. Talviselt pimedal ajal, 14.-20. novembrini, loetakse üle terve Põhjala ja Baltikumi samu raamatuid -  Gröönimaast läänes kuni Baltimaadeni idas. Nädal toimub igal aastal koos kahe valitud raamatuga ning kõik valitud raamatud peegeldavad konkreetset aastateemat. Sel aastal kutsume kõiki lugema teemal "Põhjala loodus".

Raamatukogud, seltsimajad, koolid, lasteaiad jne on oodatud osa võtma Põhjamaade kirjanduse nädalast, pannes end kirja siin.

Meie armastus ja suhtumine Põhjala loodusesse on meie kultuuriga läbi põimunud ning mängib Põhjala lugudes ja kirjandustraditsioonides suur rolli. Loodus mitte ainult ei ühenda meid, vaid on ka märk mitmekesisusest ja rikkusest, mida võib leida meie nö kaugest ja pimedast nurgakesest. Veel hiljuti tähendasid viiruse tõttu suletud piirid, et me ei saanud enam reisida troopilistele saartele ning pidime selle asemel uurima oma kodukoha võimalusi. Põhjalas oli võimalik avastada vulkaane läänes, jääliustikke põhjas, kollaseid rapsipõlde lõunas ja tuhandeid järvi idas. Inimese ja looduse suhe on selle aasta ettelugemisele mõeldud raamatutes keskne teema.

Põhjala loodus selle aasta ettelugemisele mõeldud raamatutes.

Pildiraamat "Kui sa kohtad karu" on valminud soome-rootsi autorite Malin Kivelä ja Linda Bondestami ning taanlase Martin Glaz Serupi koostöös. Raamat on nomineeritud Põhjamaade Nõukogu Laste- ja noorte kirjandusauhinnale 2022. Raamatu sisu peegeldab pealkirja: mida siis teha, kui sa kohtad karu? Teemale lähenetakse hariduslikult, aga eelkõige siiski paroodilises võtmes. Raamat käsitleb loodust kui idüllilist paika, kuhu inimesed linnast koos seenekorviga hoogsalt minna saavad. Samas ei unustata käsitleda küsimust, et milline metsik loodus tegelikult on või olema peaks.

Täiskasvanud saavad sel aastal nautida rootsi kirjaniku Patrik Svenssoni raamatut "Angerjaevangeelium". See on raamat autorist, tema isast ja sellest, kuidas angerjas neid teineteisele lähendas. Raamat sellest, kuidas angerja mõistatust inimesega võrrelda. Jutustus päritolust, saatusest, elu elamisest ning vältimatust ja juhitamatust surmast.

Ammuta inspiratsiooni meie ideede kataloogist

2022. aasta plakat Nikolai Astrupi "Revebjeller"

Raamatute tutvustused ja tekstid:

Suur aitäh, kirjastus Tänapäev ja tõlkija Endla Lõhkivi, tänu kellele saab eesti keeles lugeda teost "Angerjaevangeelium"!

Suur aitäh, Kersti Liiva, tänu kellele jõuab väikeste lugejateni eesti keeles teos "Kui sa kohtad karu"!


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid