Digikultuuri foorumil arutleti, kas tehisintellekt võtab loomeinimestelt töö

Esmaspäev, 06 Veebruar 2023
Karl-Mattias Allikmäe + AI

16. märtsil 2023 kell 13.30 kuni 17.20 toimus Tallinnas, Erinevate Tubade Klubis ingliskeelne digikultuuri foorum “Digital Culture - Living via Avatars?”. Sõna võtsid loomemajanduse eksperdid nii Eestist kui ka Põhjamaadest.

Üritusel arutleti, kas digitehnoloogiad võivad kunsti ja kultuuri tihedamalt ühendada või on see pigem mööduv trend, ning millised on digitaliseerimise plussid ja miinused. Kuidas saavad digitaliseerimisest kasu kultuuri-, turismi- ja haridussektor? Kas meil on piisavalt teadmisi ja oskusi, et digitaalseid tehnoloogiad võimalikult tõhusalt ja soodsal moel rakendada? Kas meie kogemused digimaailmas on võrreldavad füüsilises maailmas kogetavaga? Kuidas aitab digikultuur meie jalajälge vähendada?

Vaata ürituse fotosid siit (fotograaf Jana Laigo / Barefoot Studio)

  • Digital Culture - Living via Avatars?_146
  • Autor: Jana Laigo / Barefoot Studio
  • Digital Culture - Living via Avatars?_20
  • Autor: Jana Laigo / Barefoot Studio
  • Digital Culture - Living via Avatars?_155
  • Autor: Jana Laigo / Barefoot Studio
  • Digital Culture - Living via Avatars?_14
  • Autor: Jana Laigo / Barefoot Studio
  • Digital Culture - Living via Avatars?_148
  • Autor: Jana Laigo / Barefoot Studio
  • Digital Culture - Living via Avatars?_109
  • Autor: Jana Laigo / Barefoot Studio

Foorumi esitlused:

Indrek Ibrus - What will take us to the spatial internet?

Karlo Funk - Digital Culture in Estonia – A Crab in the Shell?

Yrjö Ojasaar - Investor insight, scalable value of digital culture

Idunn Sem - The potential of artificial ignorance. Exploring intangible cultural heritage using ignorant artificial intelligence (AI)

Reigo Ahven - Music Is Avatar

Foorumi salvestus:

 

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse loomemajanduse- ja diginõuniku Grete Kodi sõnul oli foorumi eesmärk tõsta teadlikkust uute digitaalsete tööriistade ja funktsioonide osas, et aidata ettevõtjatel oma äritegevust arendada ning arutelda, milline on uue trendi mõju kogu loovmajandustööstusele.

Loov Eesti tegevjuht Eva Leemet lisas: "Meie igapäevaellu on üha enam tunginud digitaalsed lahendused, kuid me veel ei saa täpselt aru, kuidas need meie elu mõjutama hakkavad. Paljusid tegevusi muudavad need kindlasti kättesaadavamaks ja lihtsamaks, kuid iga uus toob alguses kaasa ebakindlust - kas üha enam arenevad digilahendused võtavad loomeinimestelt töö?".

Foorumil osales ka Norrast pärit meediauuendaja Peder Haugfos, kelle sõnul on selgelt äratuntava ning väljakujunenud brändi omamine tulevikus veelgi olulisem, kuna tehisintellekti mõju loometööstusele on järjest suurem: „Spekuleeritakse, et tehisintellekt võtab loojatelt kontrolli oma loomingu üle, mistõttu võib suur kaubamärgituntus pakkuda nii loojatele kui ka tarbijatele lisakaitset ja täiendavat kindlustunnet.“

Foorumil esinesid sõnavõtuga loomemajanduse eksperdid Eestist ja Põhjamaadest: Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi meediainnovatsiooni professor Indrek Ibrus, kultuuriministeeriumi audiovisuaal- ja digikultuurinõunik Karlo Funk, riskiinvestor Yrjö Ojasaar, Agderi ülikooli kaunite kunstide teaduskonna abiprofessor Idunn Sem ning muusikaettevõtja ja muusik, Fairmusi tegevjuht Reigo Ahven.

Foorumi aruteludest võtsid osa teatriuuendaja Peeter Jalakas, Peder Haugfos Norra ekspertmeedia keskusest (NCE Media), Soome NFT-kunstnik ja skulptor Erwin Laiho, moekunstnik Xenia Joost, Blueray XR suuna juht Egle Rääsk ning MaruVR-i virtuaalreaalsuse loovjuht ja produtsent Rein Zobel.

Foorumi moderaator oli Tallinna Ülikooli Balti filmi, meedia ja kunstide instituudi meediapoliitika dotsent Andres Jõesaar.

Foorumit korraldasid Loov Eesti, Loov Euroopa kontaktpunktid Eestis, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Erasmus+ projekt Creative Digital Transformation.

Foorumi kava leiab siit.

 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid