Põhjamaade nädala Narvas avab näitus Kreenholmist

Teisipäev, 24 Oktoober 2023

1.-9. novembrini Narvas toimuv Põhjamaade nädal toob endaga kaasa kümme erinevat sündmust, mis pakuvad võimalusi Põhjamaade kultuuri ja elustiili avastamiseks. Nädal saab hoo sisse Norra maalikunstniku ja Kreenholmi asutaja järeltulija Helene Knoopi näituse avamisega.

"Nädalat avav näitus "Ludwig Knoopi projekt" on austusavaldus Kreenholmi vabrikule ja selle asutaja pärandile. Ajalooline Kreenholmi kompleks on osa linna identiteedist ning seda uhkem on tunne, et näeme vabriku lugu läbi Kreenholmi Manufaktuuri rajaja parun Ludwig Knoopi venna Daniel Dietrich Knoopi järeltulija Helene Knoopi silmade. Helene külastas Kreenholmi esimest korda eelmise aasta kevadel ning on sellest ajast saadik pühendunult tegelenud näituse loomise ja pärandi kogumisega. Kunstnik taaselustab minevikku maalide kaudu, toetudes ajaloolistele sündmustele ja oma perekonna mälestustele,” kommenteerib Põhjamaade nädala korraldaja, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Narva kontori juht Jevgeni Timoštšuk.

Põhjamaade nädala laiem eesmärk on rõhutada väärtusi, mis on kujundanud Põhjamaad üheks maailma õnnelikumaks ja vastutustundlikumaks piirkonnaks. Ürituste kava on mitmekesine ja nädala jooksul leiab aset mitmeid sündmusi, sealhulgas Taani populaarsele roale smørrebrød’ile pühendatud brantš, filmiõhtu ning kaasahaarav perepäev. Lisaks kultuurisündmustele pakub Põhjamaade nädal osalejatele ka praktilisi kogemusi. Näiteks jagab professionaalne ruumikorraldaja Anna Meleshko nõuandeid ja tehnikaid, kuidas kasutada oma kodus heaolu ja korra loomiseks Põhjamaade elustiili elemente.

Nädala raames leiab aset ka Ida-Viru noortele suunatud roheliste ideede konkurss, mille eesmärk on innustada järgmise põlvkonna keskkonnasõbralikke uuendajaid. Haridusprogrammi Nordplus infopäev jagab väärtuslikku teavet erinevate koostöövõimaluste kohta Põhjamaades.

Põhjamaade nädala programmiga saab tutvuda siin või sündmuse lehel Facebookis. Suurem osa Põhjamaade nädala üritustest on publikule tasuta, mõned üksikud üritused on registreerimisega. Ootame kõiki Narva elanikke ja külalisi nädala sündmustest osa võtma.

Põhjamaade nädal on iga-aastane üritus, mis toimub Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse eestvedamisel ja koostöös mitmete partneritega, nagu Põhjamaade saatkonnad Eestis, Soome Instituut, Narva Keskraamatukogu, Narva Gate OÜ, Haridus- ja Noorteamet, NART, Tartu Ülikool, Alex Kohvik, kohvik Valge kõrvits, Kohvik Muna, Narva Noortekeskus, Brand Effect ja Narva linn.

Veebilhele Logos


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid