Liikudes Põhja- ja Baltimaade ühise e-ID poole

Esmaspäev, 18 Veebruar 2019

25. märtsil 2017 kohtusid Põhjamaade ja Balti riikide digiteerimise eest vastutavad ministrid Oslos Põhja- ja Baltimaade digitaliseerimiskonverentsil „ Digital North“. Konverentsil allkirjastasid ministrid ühise digitaliseerimisalase koostöödeklaratsiooni, millest sai kahe piirkonna vahelise koostöö alus ning tänu millele on Põhjamaade ja Balti riikide kodanikel juba mõne aasta pärast võimalik kasutada oma riigi elektroonilist ID-kaarti avalike teenuste kasutamiseks, kui nad lähevad elama, töötama või õppima mõnesse teise Põhjamaa või Balti riiki.

Põhjamaade ja Balti riikide koostööd elektroonilise ID-kaardi ‒ NOBID ‒ loomisel koordineerib Norra avaliku halduse ja eRiigi amet (Difi). Põhieesmärk on siduda kaheksa riigi eID-süsteemid selliselt, et näiteks eestlased saaksid oma e-ID kaardiga kasutada Rootsi avalikke teenuseid. Kasutatavate teenuste seas oleksid muuhulgas ettevõtte registreerimine, tunnistuste/diplomite vahetamine, samuti maksuameti pakutavad teenused ja tervishoiuteenused.

Lõppeesmärk on, et kaheksa riigi kodanikud saaksid järgmise paari aasta jooksul hakata oma riigi e-ID kaarti kasutama peaaegu kõigi Põhjamaade ja Balti riikide avalike teenuste jaoks. Töö on edenenud muljetavaldava kiirusega ‒ tehnilist poolt on juba katsetatud ja see toimib ning avalike teenuste pakkujad on hakanud süsteemiga liituma. Rootsi, Norra ja Läti on olnud teerajajad avades oma digiteenused Eesti eID kaardi omanikele. Norra oli ka esimene, kes käivitas reaalse teenuse andes eesti tudengitele võimaluse logida sisse süsteemi Studentweb, et kandideerida Norra kolledžitesse ja ülikoolidesse.

Difi projektijuht Tor Alvik on tehtud edusammude üle rõõmus, kuid rõhutab, et tegelik töö algab nüüd: „Tehniline pool ei ole keeruline. Valdav osa sellest on valmis. Reaalne töö seisneb selles, et kõikide riikide ametiasutused viia selleni, et nad süsteemiga liituksid ja oma teenused avaksid. Meie töö on muuta poliitiline tulevikuvisioon reaalsuseks,“ märgib ta.

NOBID sooviks, et kõik avalikud teenused oleksid kättesaadavad juba 2020. aasta lõpuks.

 

Loe projekti kohta lähemalt norden.org kodulehelt.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid