Cafe Norden: Volbripäev Põhjamaades

25.04.2024 17:00
Madis Kanarbik (See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.)

Café Norden kutsub 25. aprillil juba järgmisele kohtumisõhtule, mis on pühendatud Põhjamaade volbripäeva kommetele! Arutelu toimub 25. aprillil Tartus, Soome Instituudis (Ülikooli 11).

19. sajandil oli volbripäev eestirootslastel tuntud kui nõidade liikumisaeg, see traditsioon on püsinud mitmetes maades kuni tänaseni. Kindlasti tehakse mai alguses tuld. Maipühad on tavapäraselt ka koristus- ja aiatööde aeg ning mitmel pool maailmas tähistatakse 1. maid töörahva pühana, mille juurde kuulub maiparaad.

Tartus seondub volbripäev eelkõige üliõpilastega, eriti korporantidega, kes pesevad akadeemiliste isikute kujude päid, liiguvad rongkäiguga lauldes läbi linna, avavad oma korporatsioonihooned külalistele.

Ent millised on volbri traditsioonid Põhjamaades? Tutvume Soome üliõpilaskommetega, Rootsi Valborgi traditsioonide ja lauludega, Taani töörahvapüha kommete ja Norra traditsioonidega. Saame teada, mida tähendavad endast Soomes päevakohased sõnad vappumunkki ja sima. Valmistame vappumütse ja laulame.

Kohtumisõhtu korraldajad on Soome Instituut Tartus, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis, Tartu Ülikooli Skandinavistika osakond.

Sündmus Facebookis

Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid