Vähem liha, rohkem taimset toitu - Põhjamaade 2023. aasta toitumissoovitused

Kolmapäev, 21 Juuni 2023
Ella Olsson / Unsplash

20. juunil avalikustati Põhjamaade 2023. aasta toitumissoovitused. Esimest korda sisaldavad need lisaks teaduslikele soovitustele meie tervise edendamiseks ka nõuandeid, kuidas säästa keskkonda, propageerides taimepõhisemat toitumist, mis hõlmab rohkem kala ja vähem liha.

20. juunil avaldatud Põhjamaade toitumissoovituste kuues väljaanne on aruande 40-aastase ajaloo kõige uuenduslikum. See on nüüd ka kõige põhjalikum teaduslik alus maailmas selle kohta, kuidas peaksime planeedi ja oma tervise huvides hästi toituma.
Soovitused põhinevad parimatel kättesaadavatel teadusuuringutel toidu tarbimise, tervise ja keskkonna kohta.

„Aruanne annab teadusliku aluse näidates, et tervislik toitumine on enamasti ka kestlik. Meie toitumises vajalike muudatuste tegemisel saab tervise ja keskkonna vahel luua mitmeid suurepäraseid sünergiaid,“ kommenteeris Rune Blomhoff, 2023. aasta Põhjamaade toitumissoovituste projektijuht ja Oslo ülikooli professor.

Põhjamaade toitumissoovitused 2023

Soovitatav on peamiselt taimne toit

2023. aasta Põhjamaade toitumissoovitustes uuritakse 36 toitaine ja 15 toidurühma mõju tervisele. Need pooldavad peamiselt taimset dieeti, mis sisaldab palju köögivilju, puuvilju, marju, kaunvilju, kartulit ja täisteratooteid.

Samuti soovitatakse tarbida rohkelt kala ja pähkleid, mõõdukalt madala rasvasisaldusega piimatooteid, piiratud koguses punast ja valget liha ning minimaalselt töödeldud liha, alkoholi ja kõrge suhkru-, rasva- ja soolasisaldusega töödeldud toite.

Põhjamaade uuenduslikke jõupingutusi tunnustati kogu maailmas

Uute Põhjamaade toitumissoovituste väljakuulutamine 20. juunil oli rahvusvahelist huvi pakkuv sündmus. Maailma Terviseorganisatsiooni WHO peadirektor Tedros Adhanom Ghebreyesus usub, et Põhjamaade toitumissoovituste uus väljaanne demonstreerib "võimsat seost tervete inimeste ja terve planeedi vahel".

„Õnnitlen Põhjamaade Ministrite Nõukogu selle muljetavaldava väljaande ja kaasava avaliku konsultatsiooni eest, mille tulemusena see valmis. Üldine soovitus, mis on kooskõlas praeguse teaduskirjandusega, on minna üle taimsele toitumisele, ”sõnas Ghebreyesus.

„Aitame Põhjamaade inimestel toituda tervislikult ja keskkonnasõbralikult"

Põhjamaade toitumissoovitused andis välja Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja need on ainulaadse Põhjamaade koostöö tulemus. Aruanne pakub jagatud tõenditel põhinevat alust, mis aitab riikidel välja töötada oma kodanike toitumisjuhised.

 „Käesolev aruanne aitab Põhjamaade inimestel toituda tervislikult ja keskkonnasõbralikult, kuna see suunab riiklikke toitumisjuhiseid ja reguleerib seeläbi meie koolides, haiglates ja muudes avaliku sektori köökides pakutavaid menüüsid, ” ütles Põhjamaade Ministrite Nõukogu peasekretär Karen Ellemann.

Toitumissoovitused on saanud juba avaliku arutelu teemaks

Põhjamaade toitumissoovitused on mitmesaja Põhjamaade ja rahvusvahelise teadlase nelja-aastase raske töö tulemus.

Metoodika on kooskõlas ülemaailmsete standarditega ja avaldamisele on eelnenud läbipaistev protsess, mille käigus peeti iga peatüki kohta kaheksa nädala pikkust avalikku arutelu.

Aruande üle on juba mitmes Põhjala riigis laialdaselt arutletud, muuhulgas seetõttu, et selles soovitatakse vähendada punase liha tarbimist, mis on kooskõlas teiste ülemaailmsete keskkonna- ja kliimauuringute aruannetega.
Lõpuks otsustavad riigid ise, kuidas soovitusi oma riiklike toitumisjuhiste koostamisel rakendada, võttes arvesse riiklikke prioriteete ja kohalikku konteksti.

Faktid / Põhjamaade toitumissoovitused 2023, NNR2023

• Võrreldes eelmise väljaandega on üheksa toitaine soovitatav kogus või kontrollväärtused oluliselt muutunud. Need on: E-vitamiin, B6-vitamiin, folaat, B12-vitamiin, C-vitamiin, tiamiin, kaltsium, tsink ja seleen.
• Kaunviljad: soovitatav on tarbida rohkem, peamiselt keskkonnakaitselistel põhjustel.
• Alkohol: kuna ohutut alkoholitarbimise piiri ei ole võimalik ette näha, on NNR2023 soovituseks, et kõik peaksid alkoholi joomist vältima. Kui tarbite alkoholi, peaks tarbimine olema minimaalne. See soovitus kehtib ka rinnaga toitvatele naistele. Lastele, noorukitele ja rasedatele kehtib rangem soovitus (täielik karskus).
• Teravili: täisteratoodete tarbimist toetab positiivne mõju nii tervisele kui ka keskkonnale. Päevas on soovitatav süüa vähemalt 90 grammi täisteratooteid.
• Köögiviljad, puuviljad ja marjad: soovitatav on süüa 500–800 grammi või rohkem erinevaid köögivilju, puuvilju ja marju päevas.
• Kala: säästvalt majandatud kalavarudest pärit kala tarbimise suurendamist toetab positiivne mõju nii tervisele kui ka keskkonnale. Nädalas soovitatakse kala tarbida 300–450 grammi, millest vähemalt 200 grammi nädalas peaks olema rasvane kala.
• Punane liha: tervislikel põhjustel ei soovitata tarbida üle 350 grammi punast liha nädalas. Töödeldud punase liha kogus peaks olema võimalikult väike. Keskkonnakaitselistel põhjustel peaks punase liha tarbimine jääma oluliselt alla 350 grammi.
• Põhjamaade toitumissoovitused on teaduslikuks aluseks riiklikele toitumisjuhistele ja toidupõhistele toitumisnõuannetele Põhjamaades ja Balti riikides.
• Riikidevahelise rahvusvahelise koostöö tulemusena on välja antud viis varasemat Põhjamaade toitumissoovitust, millest esimene ilmus 1980. aastal.
• Viimast, 2012. aasta versiooni on üle maailma alla laaditud üle 300 000 korra.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid