Arvamusfestival 2023: Säiliv ja nõtke ala vaatab tulevikku

Teisipäev, 04 Juuli 2023

Keerulised ajad vajavad raskete oludega kohanevaid ning nendest õppivaid inimesi. Kuidas muuta meie ühiskond ja inimesed säilivaks ja nõtkeks, et suudaksime üle saada kõigist proovikividest, mida elu meie teele veeretab? Kuidas peaksime elama, et meid ja meie lapsi ootaks helgem tulevik?

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindus on olnud Arvamusfestivali entusiastlik partner juba kaheksa aastat, sest see on väärt platvorm, kus arutada ühiskondlikult olulisi teemasid, kuulata erinevaid seisukohti ja selgitada välja probleemsed valdkonnad.

Meil on suured plaanid – meie visioon on, et Põhja- ja Baltikumi regioon oleks 2030. aastaks roheline, konkurentsivõimeline ja sotsiaalselt kestlik. Need plaanid kajastuvad aruteludes, mille oleme sel aastal Arvamusfestivali Säiliv ja nõtke alale kokku koondanud. Üheksat alal toimuvat arutelu ühendab läbiva joonena sotsiaalne ja keskkonnalane säilenõtkus. Sisukate arutelude toimumisse panustavad Meta Advisory, USA saatkond Tallinnas, EASi ja KredExi ühendasutuse Work in Estonia programm, Soome Instituut ja „Tallinn - Euroopa roheline pealinn 2023“ meeskond.

Alustame 11. augustil kell 12.00 pakendite teemal. Meta Advisory korraldatud arutelu „Pakendi (r)evolutsioon – kus oleme 10 aasta pärast?“ vaagib, kas maksustada plasti kasutamine või otsida alternatiive ja teha innovatsiooni. Kell 14.00 võtame käsile tööõnne ja töö- ning eraelu tasakaalu. Ingliskeelses arutelus „The Happy Place – Stuck in a Purgatory of Your Work Life“ uurime, kas on üheaegselt võimalik olla oma töös edukas ja produktiivne ning samal ajal ka õnnelik. Kell 16.00 jätkame rohepöörde teemal. Arutelus „Greenwashing takes a toll on green transition“ proovime aru saada, mida täpsemalt tähendab süsinikuvaba ja süsinikuneutraalne – kas need on pelgalt reklaamsõnad või on neil keskkonnale ka reaalne positiivne mõju.

Kell 18.00 jätkab rohepöörde teemal ka Meta Advisory – toimub arutelu „Kestlik põllumajandus ja toidujulgeolek rohepöörde kontekstis“. On levinud arvamus, et tööstuslik põllumajandus saastab loodust ja kasutab mürke, kuid kas mahepõllumajandus on tingimata kestlikum ja tagab toidujulgeoleku? Külalised arutlevad, kas tulevik ohustab toidujulgeolekut ning mis rolli mängib selles taimekaitse.

12. augustil alustab kell 10.00 päeva USA saatkond Tallinnas ingliskeelse aruteluga „Inclusive Communities“, mille käigus arutlevad eksperdid, kuidas kaasata alaesindatud hääli kõige pakilisematesse ühiskondlikesse diskussioonidesse. Kell 12.00 jätkab Work in Estonia aruteluga „Embracing Diversity, Enriching Well-being: Insights from International Talent in Estonia“. Miks otsustasid Eestis elavad rahvusvahelised talendid Eestisse tulla? Kas valitsus, tööandjad ja kõik teised saaksid midagi ära teha, et nad tunneksid end Eestis kodusemalt? Just neile küsimustele otsitakse arutelu käigus vastuseid.

Kell 14.00 võtab teatepulga üle Soome Instituut, algatades arutelu halbade naabrite teemal - „Dealing with (bad) neighbours – peacefully resolving conflicts in communities“. Naabrid ajavad meid mõnikord närvi. Kuidas teiste inimestega häid suhteid säilitada? Mida teha siis, kui kogukonnasisesed tülid eskaleeruvad ja erinevad vaated hakkavad polariseeruma? Kell 16.00 jätkab Soome Instituut kultuuri ja julgeoleku teemal. Arutelus „Kultuur kui kaitse“ seatakse üles küsimus, et kui meil poleks kultuuri, mida me siis üldse kaitseksime? Milline on kultuuri roll julgeolekus? Kas tajutakse, kuidas muudab kultuur inimest ja ühiskonda vastupidavamaks?

Säiliv ja nõtke ala viimane arutelu „Elurikas linn“ toimub kell 18.00 ning seda korraldab Tallinn - Euroopa roheline pealinn 2023. Arutletakse, mida tähendab elurikas linn ja miks on loodus linnas vajalik. Kuidas luua ja säilitada elurikast linna ning mida see tähendab Euroopa Liidu ja maailma vaates ning tavalise linnakodaniku pilgu läbi?

Säiliv ja nõtke ala Facebookis

Arvamusfestival 2023: Säiliv ja nõtke ala - ajakava

11. august

12.00 – 13.30 Pakendi (r)evolutsioon – kus oleme 10 aasta pärast?

Maksustada plasti kasutamine või otsida alternatiive ja teha innovatsiooni? Tänases muutuvas maailmas proovime ühiskonnana leida pikaajalisi lahendusi, mis suudaksid luua muutust inimeste tarbimisharjumustes ja mõtteviisis, aga ka tootjate ja tööstuste senises tegevuses.
Osapooli on palju ja näpuga võiks näidata mitmes suunas. Kui aga süüdlaste otsimine kõrvale jätta ja rakendada kõiki tänaseid teadmisi ja oskuseid ning arendada ka uusi, siis võiksime jõuda juba praegu arusaamiseni, milline saab olema toidu- ja joogitööstus juba 10 aasta pärast.

Arutelus osalejad: Janne Laik-Lõhmus (HKScani Baltikumi tootearendus- ja turundusdirektor), Nele Normak (Coca-Cola valitsussuhete ja jätkusuutlikkuse direktor Poolas, Baltikumis, Ungaris, Tšehhis ja Slovakkias), Rainer Pesti (Ragn Sells äriarendusjuht), Sigrid Soomlais (Keskkonnaministeeriumi keskkonnakorralduse osakonna juhataja)

Arutelujuht: Kristo Elias (ajakirjanik)

14.00 – 15.30 „The Happy Place – Stuck in a Purgatory of Your Work Life“

When looking for a new job we are often won over by keywords like flexible working hours, work-private life balance, a supportive team etc... but the reality turns out to be quite different than expected. Which factors in the work environment are essential for high productivity and is it even possible to create a happy working environment or are we all just stuck in a work life purgatory? Is it possible to be happy and successful at the same time?

Arutelus osalejad: Agne Aija (RMK tugiteenuste juht), Christer Haglund (Miltton Ukraina juhatuse esimees, endine Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor), Tiina Saar-Veelmaa (tööõnne spetsialist ja psühholoog), Jari Hakanen (Soome töötervishoiu instituudi professor)

Arutelujuht: Elo Ellermaa (PR- ja valitsussuhete agentuuri META vanemkonsultant)

Arutelu korraldaja: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis

16.00 – 17.30 „Greenwashing takes a toll on green transition“

If you have flown somewhere, had your package delivered or ordered food you have probably seen a proud statement – this activity or product is CO2 free! Is the company really striving towards a more sustainable future or is it just greenwashing, a marketing gimmick intended to mislead consumers who prefer to buy goods and services from environmentally conscious brands? Join the discussion on what exactly does CO2 free and neutral mean, what is its impact on the environment (if any), and is it really even possible to reduce, offset, or remove the carbon dioxide emissions companies create. 

Arutelus osalejad: Dr. Annela Anger-Kraavi (kliimateadlane), Aire Rihe (Kliimaministeeriumi juhtkonna nõunik), Eeva Taimisto (jätkusuutliku nõustamise ja kommunikatsiooni direktor, Miltton Finland)

Arutelujuht: Madis Tilga ( biomajanduse nõunik, Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis)

Arutelu korraldaja: Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis

18.00 – 19.30 „Kestlik põllumajandus ja toidujulgeolek rohepöörde kontekstis“

Rohepöörde kontekstis seisab maailm silmitsi vastanduvate soovidega. Põllumajandus on seejuures üheks võtmevaldkonnaks. Kuigi farmeritelt jõuab toit lauale, seostatakse seda ka keskkonnaprobleemidega – mürkide ja saastega. Otsustajad on dilemma ees: kuidas leida tasakaal rohepüüdluste ja põhivajaduste vahel. Arutleme, kas tulevik ohustab toidujulgeolekut ning mis rolli mängib selles taimekaitse.

Arutelus osalejad: Sigmar Suu (Maaeluministeeriumi taimetervise osakonna juhataja), Ragnar Viikoja (Põllumajandus-Kaubanduskoja põllumajandusvaldkonna juht), Evelin Hillep (Eesti Taimekaitse Assotsiatsiooni tegevjuht), Karl Lindam (Aru Põllumajanduse OÜ juhatuse liige)

Arutelujuht: Elo Ellermaa (suhtekorralduse spetsialist)

Arutelu korraldaja: Meta Advisory Group

12. august

10.00 – 11.30 „Inclusive Communities“

How do we include underrepresented voices in societal discussions? In this English-language panel, experts from a wide-range of organizations will give their opinions, experience, and advice about how we can make sure everyone has space to be included in today's most pressing conversations.

Arutelus osalejad: Eero Janson (Eesti Pagulasabi), Kelly Grossthal (Eesti Inimõiguste Keskus), Meelis Joost (Eesti Puuetega Inimeste Koda(EPIK)), TBC - Q-Space

Arutelujuht: George Kent (USA suursaadik Eestis)

Arutelu korraldaja: USA saatkond Tallinnas

12.00 – 13.30 „Embracing Diversity, Enriching Well-being: Insights from International Talent in Estonia“

Estonia is lucky to have a growing and vibrant international talent community flourishing within its borders. But what do we really know about them and why did they decide to build their lives in Estonia? Join us for a dynamic panel event where a diverse group of specialists, hailing from various professional domains, will share their remarkable journeys of living and working in Estonia. Discover the motivations behind their choice to build their lives here, their interactions with the local community, and their visions for a more inclusive future. In this engaging discussion, we'll also delve into the triumphs and challenges faced by international talent, examining the support systems in place and envisioning possibilities for improvement.

Arutelus osalejad: Manan Anwar (Youtuber ja insener Pakistanist), Hansel Rivero (tantsuõpetaja Kuubalt), Jules Alcantara (Tallinn Women’s Collective'i asutaja Mehhikost), Mike Perdue ( AFTRWRK Bari kaasomanik USA-st), Uwanma Odefa (personalitöötaja Nigeeriast)

Arutelujuht: Hannah Brown (e-residentsuse programm)

Arutelu korraldaja: EASi ja KredExi ühendasutuse programm "Work in Estonia"

14.00 – 15.30 „Dealing with (bad) neighbours – peacefully resolving conflicts in communities“

Neighbours - whether living next-door or in the same city - sometimes get on our nerves. How can we maintain healthy relations with people in our community? What to do if our arguments escalate or the views become very polarised? It is easy to add fuel to arguments but calming them down needs conscious effort. Our specialists talk about how to do it.

Arutelus osalejad: Margarita Ingel (konfliktide vahendaja, EST), Miriam Attias (kogukonna vahendaja, FIN), Panu Artemjeff (võrdõiguslikkuse ekspert, FIN)

Arutelujuht: Kätlin Kuldmaa (Narva Riigigümnaasiumi sotsiaalteaduste osakonna juht)

Arutelu korraldaja: Soome Instituut

16.00 – 17.30 „Kultuur kui kaitse“

Kui meil poleks kultuuri, mida me siis üldse kaitseksime? Kultuur loob ja arendab inimese identiteeti, on hingehoidja ja aitab kujundada paremat maailma. Milline on kultuuri roll julgeolekus? Kultuuri pehme jõuna tajutakse kui võitlust monumentidega ja raamatute põletamist. Ent kas tajutakse, kuidas muudab kultuur inimest ja ühiskonda vastupidavamaks?

Arutelus osalejad: Meelis Kubits (Kultuuripartnerlus SA juhataja), Ilmar Raag (režissöör), Mart Kivastik (kirjanik), Ando Kiviberg (Viljandi Folgi pealik)

Arutelujuht: Hannele Valkeeniemi (juhataja, Soome Instituut)

Arutelu korraldaja: Soome Instituut

18.00 – 19.30 „Elurikas linn“

Tallinn on Euroopa roheline pealinn 2023. Oleme sel aastal keskendunud linnaloodusele ning elurikkuse rollile kliimamuutustega kohanemisel. Arutame mida tähendab elurikas linn, miks on loodus linnas vajalik. Kuidas luua ja säilitada elurikast linna ning mida see tähendab Euroopa Liidu ja maailma vaates ning tavalise linnakodaniku pilgu läbi.

Arutelus osalejad: Annela Anger-Kraavi (PhD, kliimamuutuste majanduse ja poliitika ning rahvusvaheliste kliima-alaste läbirääkimiste ekspert), Ragmar Saksing (Ettevõtja ja Tehnopolirohetehnoloogia valdkonna juht), Hannes Aava, projekti "Rohejälg" juht ja maastikukujundaja Tallinna Strateegiakeskuse Ruumiloome osakonnast)

Arutelujuht: Krista Kampus

Arutelu korraldaja: Euroopa rohelise pealinna büroo


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid