Tartus saab kogeda imelist Islandit

Esmaspäev, 28 August 2023
Elle Mets

6. septembril kl 17.00 avatakse Tartu Ülikooli Maailma keelte ja kultuuride instituudi trepigaleriis Lossi tn 3 fotonäitus „Imeline Island“, mille autor on Elle Mets. Näitus on osa Skandinavistika osakonna algatatud projektist „Põhjala sügis Tartus“, mis koostöös Põhjamaade Ministrite esindusega Eestis tutvustab laiemale avalikkusele lähemalt Islandi, Fääri ja Gröönimaa keeli ja kultuuri.

Elle Mets on pärit väikelinnast Türilt. Erialalt on ta eesti keele õpetaja ja igapäevaselt ametis ühes Tartu üldhariduskoolis. „Mulle meeldivad elus väga paljud asjad – reisimine, lugemine, koorilaul, kunst - nii vaatamise kui isetegemise poolelt – ja igasugune loov tegevus. Aga minu suurimaks kireks on fotograafia, millega olen tegelenud juba mitukümmend aastat,“ räägib Elle Mets endast ja oma huvidest.

Ta jätkab: „Ilmselt on paljud meist kordki elus ihanud oma silmaga näha Islandit. Selle müstilise saarega keset Atlandi ookeani on seotud palju lugusid ja nähtusi, mis meie reaalsusetajuga kuidagi ei taha haakuda. Tahaks ju ikka päris ise näha-katsuda-kogeda, mis on see müstiline vettpurskav geiser, kuidas saab keset südasuve liustikujärvel jääpankade vahel triivida, rääkimata vulkaaniliste mägede pidevast ähvardavast kohalolekutunnetusest.

Nüüd, mil mul endal õnnestus möödunud suvel ise Islandil tuuritamas käia, sain sealt kaasa sellise emotsioonidetulva, mida lihtsalt pidin kellegagi jagama. Ja loomulikult pildikeeles, mis on mulle kõige südamelähedasem. See oligi käesoleva näituse tõukejõuks. Eredaid elamusi imelisel Islandil!“

Fotonäitus „Imeline Island“ on valminud koostöös Tartu Linnaraamatukogu Annelinna harukogu ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindusega. Avamisel osaleb ka Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse vastne direktor Maria Gratschew.

Island on ka 2023. aastal Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistujariik.

Lisaks saab septembrist detsembrini Tartus nautida ka islandi, fääri ja grööni keelt, kirjandust, filme, muusikat ja kunsti, sest Tartu Ülikooli skandinavistika osakonna eestvedamisel toimub ürituste sari "Põhjamaade sügis".

Vaata "Põhjamaade sügise" programmi siit: https://maailmakeeled.ut.ee/et/sisu/pohjamaade-sugis-tartus


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid