Oslos anti pidulikult üle Põhjamaade Nõukogu auhinnad

Kolmapäev, 01 November 2023
Fartein Rudjord/norden.org

Neljapäeva, 31. oktoobri õhtul jagati Oslo ooperimajas toimunud auhinnatseremoonial välja viis Põhjamaade Nõukogu 2023. aasta auhinda, mille pälvisid kirjanikud Joanna Rubin Dranger ja Rán Flygenring, muusik Maija Kauhanen, Rootsi tekstiiliettevõtte Renewcell strateegia- ja kestlikkuse juht Martin Stenfors ning Taani filmi „Impeerium” meeskond.

Põhjamaade Nõukogu filmiauhinna pälvis Taani film „Viften“(Impeerium), keskkonnaauhinna aga Renewcell Rootsist. Kirjandusauhinna pälvis Rootsi kirjanik Joanna Rubin Dranger oma graafilise romaani “Ihågkom oss till liv” eest, muusikaauhinna aga Soome rahvamuusik ja kandlekunstnik Maija Kauhanen. Laste- ja noortekirjanduse auhinna pälvis Islandi kirjanik Rán Flygenring pildiraamatu “Eldgos” eest.

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu filmiauhind

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu filmiauhinna sai Taani film „Impeerium”, mille režissöör on Frederikke Aspöck, stsenarist Anna Neye ning produtsendid Pernille Munk Skydsgaard, Nina Leidersdorff ja Meta Louise Foldager Sørensen. Žürii sõnul on film väga enesekindel ja igas üksikasjas hoolikalt läbi mõeldud ning filmitegijate nägemus kangastub ebatavaliselt selgelt igas kaadris.

empire

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu filmiauhinna võitja

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu muusikaauhind

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu muusikaauhinna pälvis rahvamuusik, laulja-laulukirjutaja ja kandlekunstnik Maija Kauhanen Soomest. Kauhanen on äärmiselt oskuslik ja mitmekülgne muusik, kes on lühikese ajaga teinud muljetavaldavat rahvusvahelist karjääri. Ta valdab meisterlikult traditsioonilisi stiile ning sulatab need oskuslikult uute efektide ja helimaastikega.

maijakauhanen

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu muusikaauhinna võitja

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu keskkonnaauhind

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu keskkonnaauhinna pälvis Rootsi ettevõtte Renewcell, kes kasutab tekstiilijäätmete ringlussevõtuks ning uutes riietes ja toodetes taaskasutamiseks murrangulisi tehnoloogiaid. Renewcell on esimene ettevõte maailmas, kus on juurutatud mastaapne tööstuslik protsess, mis annab vanadele riietele uue elu, töödeldes need ümber kiumassiks, millest saab valmistada taaskasutatud tekstiilmaterjalist riideid ja muid tooteid. Põhjamaade Nõukogu keskkonnaauhinna andsid üles Norra kroonprints ja -printsess.

keskkond

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu keskkonnaauhinna võitja2023. aasta Põhjamaade Nõukogu keskkonnaauhinna võitja

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhind

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhinna pälvis islandlase Rán Flygenringi teos „Eldgos“. Rán Flygenring on loonud äärmiselt visuaalse pildiraamatu sellest, kuidas metsik ja kontrollimatu loodus inimesi mõjutab. Ta on oskuslikult põiminud pildi ja teksti mänguliseks ja humoorikaks, ent jõuliseks looks.

ran flygering

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu laste- ja noortekirjanduse auhinna võitja

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhind

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna sai Rootsi kirjanik Joanna Rubin Dranger graafilise romaani „Ihågkom oss till liv” eest. See on kõikehõlmav ja oluline teos, mis kujutab, kuidas sõnatu traumaga toime tulla ja vaikus lõpuks murda. Surnud ärkavad ellu, kui me neid meenutame, nende nime välja ütleme ja pildi nendest taastame.

johanna rubin

2023. aasta Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinna võitja

Põhjamaade Nõukogu auhinnad

Põhjamaade Nõukogu annab igal aastal välja viis auhinda – kirjandus-, filmi-, muusika- , keskkonna ja laste ning noorte kirjandusauhinna. Iga võitja saab 300 000 Taani krooni ning Nordly kujukese. Auhinnatseremoonia toimub iga-aastase Põhjamaade Nõukogu täiskogu istungi ajal.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid