Põhjamaade kirjanduse nädal 2023 kutsub lugema teemal "Jõulud Põhjalas".

Teisipäev, 07 November 2023
Chad Madden / Unsplash

Sel aastal toimub Põhjamaade kirjanduse nädal 13.-19. novembril. Fookuses on teema "Jõulud Põhjalas" ning lugemiseks on välja pakutud  Astrid Lindgreni "Vahtramäe Emili uued vembud" lastele ning Ingvild H. Rishøi "Tähevärav - jõululugu" täiskasvanutele.  Alanud on registreerumine raamatukogudele, lasteaedadele ja koolidele jt, et ettevõtmises kaasa lüüa ja korraldada oma ettelugemise üritus.

Paljud inimesed tunnevad sõna "jõulud" kuuldes ootusärevust. Soojus, meeleolu ja ühtekuuluvustunne. Üksindus, kurbus ja eraldatus. Jõuluvana, jõulutoit ja kingitused. Sõna "jõul" skandinaavia keeltes tuleb vanast norrakeelsest sõnast "jól", mis oli suure põhjamaise talvise pidustuse nimi talvise pööripäeva tähistamiseks. Vana rahvapärimus räägib, et üleloomulikud olendid ärkavad ellu jõululaupäeval. Samas kristlikus usus seostatakse jõule Jeesuse sünniga. Võib-olla on need müstika ja erinevad ootused, mis teevad jõulud põnevaks teemaks kirjanduses? Sest olenemata sellest, kas tähistate jõule või mitte, pole asjad Põhjamaades nii nagu muidu, kui kalender läheneb detsembri lõpule.

Aasta kõige pimedamal ajal korraldavad Põhjamaade raamatukogud ja Põhjala Ühing alates 1997. aastast Põhjamaade raamatukogunädalat, mis alates 2018. aastast kannab Põhjamaade kirjanduse nädala nime. See tähendab seitset päeva täis näitusi, ettelugemisi, raamatututvustusi ja debatte raamatukogudes, koolides, seltsimajades Põhja- ja Baltimaades.

Eesti raamatukogud, koolid, lasteaiad ja seltsimajad saavad Põhja- ja Baltimaade ühises ettevõtmises kaasa lüüa. Rohkem infot leiab Põhjamaade kirjanduse nädala kodulehelt.

Oma asutust saab Põhjamaade kirjanduse nädalale kirja panna siin.

Põhjamaade kirjanduse nädala logo saab kasutamiseks alla laadida siit.

Prindi plakat

Raamat lastele

Selle aasta ettelugemiseks mõeldud raamat on Astrid Lindgreni "Vahtramäe Emili uued vembud".

Sel aastal saab täis juba 60 aastat Vahtramäe Emili poolt loodud äratundmist ja naeru. Astrid Lindgreni loodud universum, mis ümbritseb Emilit, on saanud osaks põhjamaade kultuuripärandist. Võib-olla seetõttu, et nii täiskasvanud kui ka lapsed suudavad end ära tunda Emili ja teiste Kassisalus elavate tegelaste seas?

Sest mida sa teed, kui sul on külluses toitu, samal ajal kui teistel seda pole? Mida sina oleksid teinud? Emil on veendunud, et kõige õigem teguviis on korraldada jõulusöök koos Ida ja Alfrediga. Emili eetiline kompass ei ütle, et see on vale, kuid küsimus on tagajärgede mõistmises, mida teod võivad tuua. Tagajärgedele keskendumine ei ole lihtne lapse jaoks, kes pidevalt saab uusi muljeid ja impulsse. Kirjanduslik tegelaskuju Emil on austusavaldus lapse mõtteviisile ja vabale mängule, hoolimata sellest, et tema isal saab sellest sageli küllalt ja ta saadab Emili jälle puutöökotta. Selles katkendis raamatust "Vahtramäe Emili uued vembud" näitab Emil head jõuluhinge - vaeste rõõmuks ja vanemate meeleheiteks.

Ettelugemiseks on mõeldud peatükk "Esmaspäev, 26. detsember, kui Emil lõi Kassisalus laua puhtaks ja püüdis Kamandaja Hundiauku" Astrid Lindgreni "Vahtramäe Emili uued vembud" raamatust (kirjastus Sinisukk). Tekst on registreeritud asutustele siin kodulehel kättesaadav 1.-19. novembrini.

Raamat täiskasvanutele

Selle aasta raamat täiskasvanutele on Ingvild H. Rishøi "Tähevärav - jõululugu".

"Tähelepanu!" ütles Tommy. "Inimesed ostavad jõulupuid, eks? Aga mida nad tegelikult ostavad?"

Oslo Tøyeni linnaosa, jõulud on lähenemas. Jälgime Ronjat ja tema vanemat õde Melissat, kes loodavad valgeid jõule mitmes tähenduses. Kuid kui nende isa ei suuda säilitada oma tööd jõulupuude müüjana ja hakkab aega veetma Tähevärava pubis, peavad õed tegutsema. Esialgu hakkab Melissa tema asemel puid müüma, kuid lõpuks läheb ka Ronja talle appi.

Auhindadega pärjatud autor Ingvild H. Rishøi segab kaasaegset igapäevarealismi viidetega klassikalistele Põhjala muinasjuttudele. Raamatus "Tähevärav" kujutab ta jõululugu lapse vaatenurgast. Lugu räägib lootusest, reetmisest ja unistustest.

Eesti keeles ilmub raamat kirjastus Tänapäev poolt just Põhjala kirjanduse nädala alguseks!

Ettelugemiseks mõeldud leheküljed on registreeritud asutustele kättesaadavad siin.

Põhjamaade kirjanduse nädalast

Põhjala kirjanduse nädal on ettelugemise üritus. Loetakse ette lõike aasta raamatuteks valitud teostest, ja seda samal ajal kõikides Põhja- ja Baltimaades ning ka Põhjala asutustes kõikjal maailmas. Põhjala kirjanduse nädal toimub novembri keskel. Valitud nädala esmaspäev on suur ettelugemise päev, mil koolid, raamatukogud ja teised kultuuriorganisatsioonid korraldavad hommikul ettelugemisi lastele ja noortele ning õhtul täiskasvanutele. Projekti koordineerib Põhjamaade Ühenduste Liit ja Põhjala koostööga tegelev MTÜ ning seda finantseerib Põhjamaade Ministrite Nõukogu.

Igal aastal valitakse uus teema. Teemaga seonduvalt valitakse üks raamat lastele, üks noortele ja üks täiskasvanutele. Teema ja raamatud valib välja Põhjala kirjanduse nädala esinduskogu, kuhu kuulub üks esindaja kõikidest Põhjala maadest.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid