Registreerumine Põhjamaade raamatukogunädalale "Trollid Põhjalas" on avatud

Kolmapäev, 08 Oktoober 2014

Kõik Eesti raamatukogud, koolid, lasteaiad, seltsimajad jt on oodatud kaasa lööma Põhjamaade ja Balti riikide ühises raamatukogunädalas, mis sellel aastal kannab pealkirja "Trollid Põhjalas".

Osalejatel tuleb end kirja panna Põhjamaade raamatukogunädala kodulehel, kust saab ka alla laadida selle aasta plakati ning tutvuda 2014. aasta kirjandusega: "Kollitüli" (Kalle Güettler, Rakel Helmsdal ja Áslaug Jónsdottir); "Muumipapa ja meri" (Tove Jansson); "Hiiglane" (Stefan Spjut).

Esimest korda on reklaamides, trükimaterjalides, ürituste kujundustes, pressiteadetes jms võimalik kasutada ka Põhjamaade raamatukogunädala logo.

Mis on Põhjamaade raamatukogunädal?

Aasta kõige pimedamal ajal korraldavad Põhjamaade raamatukogud Põhjala Ühingute Liidu eestvedamisel alates 1997. aastast Põhjamaade raamatukogunädalat. See tähendab seitset päevatäit näitusi, ettelugemisi, raamatututvustusi ja arutelusid tuhandetes raamatukogudes, koolides, seltsimajades Põhjamaades, Balti riikides, Valgevenes.

Raamatukogunädala eesmärgiks on tutvustada Põhjamaade kirjandust ning edendada lugemist ja jutuvestmise tava. Novembripimeduses süüdatakse küünlad ja loetakse ette katkendeid aasta kirjanduseks valitud raamatutest. Ettelugemine koosneb kahest osast: hommikuhämarus (lastele) ja õhtuhämarus (täiskasvanutele). Lugemist ja tegevusi jagub ka teismelistele ja noorukitele.

Trollid Põhjalas

1678. aastast pärit Rootsi vanasõna ütleb: "Kus trollist räägitakse, troll kohal." Sellel sügisel on see rohkem kui tõsi, sest Põhjamaade raamatukogunädala teema aastal 2014 on "Trollid Põhjalas".

Trollid on osa Põhjala mütoloogiast. Neist on esmakordselt juttu Vanemas Eddas aastal 1220 ning neid kirjeldavad Peter Christen Asbjørnsen ja Jørgen Moe "Norra rahvajuttude" esimeses köites 1843. aastal.

Põhjalas elutseb palju trolle, kes inimesi nõiuvad, võluvad ja muundavad. Leidub trolle, kes varastavad hõbedat ja kulda ning röövivad väikeseid lapsi. Enamasti asuvad trollid inimesele ligipääsmatutes paikades ja nende üles otsimine võib olla inimesele ohtlik.
Põhjala trollidel on küll palju ühiseid tunnusjooni, ometigi on riigiti mitmeid erisusi, mille järgi ära tunda taani, rootsi, norra, islandi või saami ebamaist olendit.

Lisateave

Raamatukogunädalat puudutavatele küsimustele vastab Eha Vain, Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesti esinduse kultuurinõunik (tel. 627 3104 või e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.). Eha käest saab tellida ka trükitud plakateid (kuni 3 tk tellija kohta) ning teavet raamatukogunädala raames toimuvatest sündmustest.

Ühtlasti palub Eha kõigil asutustel, kes raamatukogunädalast osa võtavad, enda tegemistest teada anda, et info üles panna ka raamatukogunädala kodulehele. Palume jälgida ka meie kodulehte ning meie Facebooki lehte, kus teavitame põnevatest ettevõtmistest.

Head Põhjamaade raamatukogunädalat 2014 "Trollid Põhjalas"!


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid