Põhja- ja Baltimaade MTÜ-de toetus 2015 jagunes viie projekti vahel

Esmaspäev, 04 Mai 2015

Sellel kevadel laekus Põhja- ja Baltimaade mittetulundusühenduste toetusprogrammi kaheksa taotlust, millest toetust sai viis, kogusummas 335 000 Taani krooni ehk umbes 45 000 eurot.

"Tõstaksin esile MTÜ Lapsed Õue projekti "Outdoor Kindergarten – Sustainable Development in Everyday Practice", mis sai toetust, et levitada õuelasteaia ideed Eestis," räägib Merle Kuusk, kes Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduses vastutab MTÜ-de toetusprogrammide eest.

Varem olid nüüdseks MTÜ Lapsed Õue all tegutsevad aktiivsed lapsevanemad saanud toetust õuelasteaedade ideega tutvumiseks Põhjamaades.

Nüüd on tegevus süvenenud ja MTÜ Lapsed Õue plaanib korraldada neli seminari Tartus, kuhu oodatakse eelkooli õpetajaid, lapsevanemaid jt lastega töötavaid huvilisi. Kahel üritusel on koolitajad Rootsist, et jagada pikaajalisi kogemusi õuelasteaedadega. Leedu partner tutvustab Vilniuse õuelasteaedade kogemust.

Õuelasteaiad on Skandinaaviamaades, aga ka mujal Euroopas levinud ning tunnustatud lasteaia vorm, mille eesmärk on tõsta laste keskkonnaalast teadlikkust ja soodustada tervislikke eluviise, mis saadavad neid läbi elu. Rohke õues viibimine parandab laste tervist, arendab motoorseid võimeid, soodustab keskendumist, arendab loovust, vähendab stressi ja on vanuses 3-6 eriti vajalik lapse aju arenguks.

Rootsis tegutsevad õuelasteaiast 1957. aastast ning 1979. aastast Soomes, kus käib õuelasteaedades 100 000 last, kellega tegeleb 6000 õpetajat. Õuelasteaiad tegutsevad lisaks näiteks Norras, Leedus, Taanis ja Venemaal.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid