Taani ärimudeliuurija Kristian Brøndum: kasutage ära teaduskeskuste ulatuslikke rahvusvahelisi võrgustikke

Neljapäev, 30 Aprill 2015
Aalborgi ülikooli ärimudeli uurimiskeskuse direktor Kristian Brøndum Tallinnas inspiratsioonilõunal 28. aprillil. Aalborgi ülikooli ärimudeli uurimiskeskuse direktor Kristian Brøndum Tallinnas inspiratsioonilõunal 28. aprillil. Foto: Soome Instituut Eestis

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis kutsus 28. aprillil Tallinnasse loova ettevõtluse seminarile kõnelema Aalborgi ülikooli ärimudeli uurimiskeskuse direktori Kristian Brøndumi, kes rääkis piirideta ärimudelitest.

Millist kasu koostööst teaduskeskustega saavad idufirmad ning väikese ja keskmise suurusega ettevõtjad, kes plaanivad oma tegevusega välismaale laieneda? On Teil mõni edulugu näiteks tuua?

Esiteks on teaduskeskustega koostöö kasulik, kuna neilt saab objektiivseid ja erapooletuid vastuseid, mis põhinevad uurimustel. Teiseks on akadeemikutel tavaliselt laiad rahvusvahelised võrgustikud, millele toetuda ning mis taolises olukorras on hindamatu väärtusega. Kolmandaks saavad väikese ja keskmise suurusega ettevõtjad peale tuntud meetodite ja tehnikate aimu ka rahvusvahelise ettevõtluse kõige uuematest suundadest ja teemadest. Ning meie rakendame ainult juba tõestatud meetodeid ja tehnikaid ega koba pimeduses.

Jah, meil on tegelikult hea näide koostööst Taani välisministeeriumiga. Üks nende eesmärke on toetada Taani väikese ja keskmise suurusega ettevõtjate sisenemist rahvusvahelisele turule ning nõnda soovisid nad, et meie arendaksime tõhusa turule sisenemise programmi, mille nimeks sai InnovationGrowth ning mis põhineb meie varasemal tööl ettevõtjate ja ärimudelitega. Protsessi algstaadiumis saime teada, et võõrastele turgudele sisenevad ettevõtjad arvavad tavaliselt, et nende ärimudel hakkab toimima ka seal. Protsessi käigus mõistsime siiski, et väikese ja keskmise suurusega ettevõtjal on raske leida universaalset ärimudelit, mis toimiks kõigil turgudel. Juhtumiuuringute põhjal leidsime, et piirideta ärimudeli loomisel on kõige olulisemad tegurid väärtuspakkumine ja peamised partnerid.

Seega tuleb väikestel ja keskmise suurusega ettevõtjatel välisturul teha oma ärimudeliga (ja eriti väärtuspakkumistega) esmased nn turu tõmbe katsed (või kontseptsiooni tõendamised) ning üldjuhul tasub hakata ka koostööd tegema ühe või enama sellel turul tegutseva partneriga. Selles protsessis tuleks vaadelda oma partnerite ja enda ärimudeleid ning püüda luua nende vahel sünergia. Ja mis peamine, kohandada uus ärimudel nõnda, et see ei sööks välja partnerite ärimudeleid ega teie enda ärimudelit koduturul.

Tegelikult olid kõige edukamad sellised juhud, kui õnnestus saavutada nii rahvusvahelisele turundusele orienteeritus kui ka välisturustamise võimekuse võimendus, st teatud tegevused, nt ärimudeli väärtuste loomine, elluviimine või saavutamine, anti kohalikele partneritele.

Selle projektiga suutsime luua käsitluse, mis välistas mitteväärtuslikud tegevused ja vähendas riske, kasutades hoopis tõestatud ärimudelit. Kasutasime ärimudeli keelt ja lõuendit vahendina, et analüüsida ettevõtet, dokumenteerida oletusi, anda kiiret tagasisidet, leida suurimad riskid ja analüüsida neid välisturu kontekstis. Minu teada kasutab Taani välisministeerium seda protseduuri ka pärast meie projekti lõppu nii Taani konsultantide koolitaja koolitustel kui ka Innovation Center Denmarki ärikonsultantide koolitamisel kõikjal maailmas.

Millised on Teie uurimuse kohaselt ärimudelite kõige suuremad vead?

Eeldus, et kliendid tahavad seda, mida meie või konkurendid oleme harjunud neile pakkuma. Teine klientidega seotud viga ärimudelites on see, et paljud ettevõtjad ei ole piisavalt klientidele keskendunud ja nad ei tunne oma kliente hästi.

Idufirmade jaoks on suurim viga mitte mõista toote ja turu sobivust ehk võetakse iseenesest mõistetavana, et kliendid väärtustavad seda, mida neile pakutakse, ning nad on valmis selle väärtuse eest maksma. On teada fakt, et rohkem idufirmasid lõpetab tegevuse väheste klientide kui vigase tootearenduse tõttu. Nii et ärge arvake, et kliendid on selleks, et Teilt osta – TEIE olete klientide jaoks. Ärimudeli õnnestumise jaoks on oluline väärtusloome ja väärtuse elluviimise protsess täpipealt paika saada.

Olemasolevate ettevõtete puhul on suurim ärimudeli viga unustamine, et ka ärimudel võib aeguda. Näiteid suurte ettevõtete kadumisest ärimudeli arendamata, uuendamata ja kohandamata jätmise tõttu võib leida kõikjalt maailmast ning sama on tagajärg siis, kui neid tegevusi tehakse tagantjärele, mitte ennetavalt. Oleme minevikus seda juba palju näinud (Nokia ja Kodak näiteks) ning arvan, et näeme ka edaspidi.

Ärimudeli uuendamine tähendab klientide jaoks uuel viisil väärtuse loomist. Seega ärge jääge minevikku püsima, vaid olge ettenägelikud.

Inspiratsioonilõunad

Inspiratsioonilõuna seminarid loovettevõtjatele said alguse 2013. aastal ning neid korraldavad Soome Instituut, Loov Eesti ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis. 2015. aasta kevadel toimus kolm lõunat: "Müüa idee! Ka sinu loomingule on tootja ja turg", "Testitud innovatsioonimudel – loovus + IT" ja "Piirideta ärimudelid".


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid