23. augustil toimub Kumus konverents „Eesti JA Põhjamaad, Eesti KUI Põhjamaa?“

Teisipäev, 09 August 2016
Foto: Hörður Ásbjörnsson/Norden.org

Miks on narratiiv Eestist kui Põhjamaast olnud nii püsiv ja populaarne? Mida mõistetakse Eestis Põhjala identiteedi ja väärtuste all? Kui lähedased on need nägemused skandinaavlaste arusaamale põhjamaisusest? Kas ka Eesti ühiskondlikus kogemuses on midagi, mis võiks olla Põhjamaadele inspireeriv ja eeskuju pakkuv?

Neile ja paljudele teistele küsimustele otsitakse vastuseid 23. augustil kell 10 Kumus algaval konverentsil „Eesti JA Põhjamaad, Eesti KUI Põhjamaa?“, mis on pühendatud Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 25. aastapäevale. 

Konverents võtab vaatluse alla identiteedi- ja väärtusküsimuste üle Eesti ühiskonnas, keskendudes laia kõlapinda leidnud küsimusele, kas Eesti kuulub Põhjamaade hulka. Erinevate ettekannete ning paneeldiskussiooni eesmärk on mõtestada, mis on Eesti väärtuspildis Põhjamaadega sarnast ning mis erinevat.

Ettekannetega esinevad Bi Puranen, Maailma väärtuste uuringu assotsiatsiooni (World Values Survey Association) peasekretär, Stockholmi Ülikooli ja Rootsi tulevikuuringute instituudi (Institute for Futures Studies in Sweden) majandusajaloo dotsent; Anu Realo, Tartu Ülikooli sotsiaalpsühholoogia professor, Warwicki Ülikooli psühholoogiadotsent; Valdur Mikita, semiootik, Tartu Ülikooli vabade kunstide professor; Mart Kuldkepp, University College Londoni Skandinaavia ajaloo lektor.
Ettekannetele järgneb paneeldiskussioon.

Konverentsil kuulutatakse välja arvamuslugude ja fotovõistluse „Eesti JA Põhjamaad, Eesti KUI Põhjamaa?“ parimad tööd.

Konverentsi korraldab Tartu Ülikooli eetikakeskus koostöös Haridus- ja Teadusministeeriumi, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse, Kuningliku Norra Saatkonna, Rootsi Suursaatkonna, Kuningliku Taani Saatkonna ja Soome Suursaatkonnaga.

Rohkem infot, kava ning registreerimine (kuni 18. augustini) Eetikakeskuse kodulehel


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid