2012 sillutas teed uutele Põhjamaade ja Eesti sidemetele

Esmaspäev, 17 Detsember 2012
Aare Baumer Energia Avastuskeskusest näitab lainete teket. Foto:  Eha Jakobson/norden.ee Aare Baumer Energia Avastuskeskusest näitab lainete teket. Foto: Eha Jakobson/norden.ee

"Loovusfoorum kannustas Eesti pedagooge avastama uusi võimalusi, n-ö mõtlema kastist väljapoole," selgitas Berth Sundström, PMNi Eesti esinduse direktor. "Sarnaste teemadega tegeletakse praegu ka Põhjamaades. Kokkuvõttes võib tõdeda, et Eesti ja Põhjamaad astusid sellel aastal märkimisväärseid samme uute sidemete loomiseks uutes valdkondades."

Esimene Põhja- ja Baltimaade loovusfoorum "Loovus muudab maailma" oli üks uus Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) Eesti esinduse algatus, mis kandis endas lõppeval aastal märksõna heaoluriik. Loovusfoorum kannustas õpetajaid lapses loovust arendama ning lõi taimelava uute õppemeetodite ja edulugude vahetamiseks. Augusti lõpus Naissaarel toimunud üritusest võttis osa sadakond õpetajat, teadlast, lasteaiakasvatajat ja haridusametnikku kõigist kolmest Balti riigist, Põhjalast, aga ka USAst.

2012. aastaga saab läbi ka Norra PMNi eesistumine, mille peamine teema oli just Põhjamaade heaoluriigi mudel, selle kitsaskohad, plussid ja tulevik. Töö ja kestlik heaolu; roheline majanduskasv; teadmised, innovatsioon ja Põhjamaade identiteet.

"Põhjamaad ja Põhjamaade koostöö on teelahkmel. Üleilmne majanduskriis on tuntavalt mõjutanud Põhjalat ning ei ole sugugi kindel, mis tulevik toob – nii siin kui ka laias maailmas. Heaoluriik on surve all. Põhjamaadel tuleb väljakutsed vastu võtta ja rohkem koostööd teha," märkis Norra peaminister Jens Stoltenberg aasta eest PMNi eesistujamaa plaane tutvustades.

Tööelu, võrdõiguslikkus, tervise areng

Norra Kuninglik Saatkond Eestis avas PMNi eesistumise märtsis seminariga, mis puudutas kaasava tööelu, võrdõiguslikkuse ja tervise arengu temaatikat.

PMNi Eesti esindus uuris ja avas samuti 2012. aastal heaoluriigi tulevikku. Linnaruumi arengut, selle tähendust heaolule ja majandusele, ning inimeste kaasamist otsustamisse puudutas kevadine loomemajanduse sari Nordic Look, mida aitasid korraldada Eesti Arhitektuurikeskus ja Loov Eesti.

Heaoluriigile omane kestlik ja säästev areng oli kandvaks teemaks ka selleaastasel keskkonnafoorumil Rohevik, mis leidis seegi kord aset nii Tallinnas kui ka Tartus koostöös heade partneritega. Tallinna konverentsi aitas ellu viia Norra nafta- ja energiaministeerium, Tartu konverents oli pühendatud Tartu Teaduspargi 20. aastapäevale.

Rootsi eesistumine 2013

2013. aastal on PMNi eesistujariigiks Rootsi, kelle tegevuste kandvaks jõuks on samuti Põhjala sotsiaalmudel, mis on andnud olulise panuse viie Põhjamaa majandusse, heaolusse ja ühtsustundesse. Rootsi algatab tuleval aastal neli projekti:

  1. Võitlus noorte tööpuudusega
  2. Säästva kaevanduse areng
  3. Heitgaaside vähendamine
  4. Töökohapõhine kutseõpe

Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid