Põhjala Toidu Manisfest tähistab edukat 10. sünnipäeva

Kolmapäev, 26 November 2014

10 aastat Põhjala Toidu Manifesti ja silmapaistvat Põhjalat gastronoomilisel maailmakaardil on saavutus, mille üle võib uhkust tunda. Pingutus tervema Põhjala nimel on tähendanud laiahaardelisi toitumisuuringuid ja –soovitusi, koostööprojekte, turundust ning teiste loovvaldkondade sidumist toidumaailmaga.

Õnnitleda võib aga ka Eestit, sest sellel aastal sai Eesti esimese riigina lisaks Põhjamaadele kutse osaleda Põhjala Toidu programmi projektides.

Hiljuti koondus töö Põhjala Toiduga värskesse Põhjamaade Ministrite Nõukogu veebikeskkonda "Toitumine Põhjamaade moodi". Inspireeriv veebileht ühendab Põhjamaades tehtud toidualased uuringud, soovitused tervisliku toitumise kohta ning info projektide ja sündmuste kohta. Veebilehe eesmärgiks on lihtsustada valdkonna planeerimist rahvuslikul ja regionaalsel tasemel, kuid ka võidelda tänapäeva tervise ja toitumise probleemidega.

Olgugi, et Põhjala Toidu programmi teine periood lõppeb sellel aastal, ei ole näha algatuse raugemist. #NordicFood2024 koondab erinevaid visioonitöötube, mis on suunatud Põhjala Toidu Manifesti olulisimate eesmärkide täitmisele järgmise kümne aasta jooksul. Mõned tähtsamad valdkonnad on biomajandus, toit ja loomemajandus, avalik toitlustamine kui tuleviku heaolulahendus, Põhjala kui kestlik gastronoomiapiirkond, Põhjala kvaliteetne toidutoomine, eksport jne.

2004. aastal Põhjamaade peakokkade loodud Põhjala Toidu Manifest pani veerema toidupalli, millest tänaseks on välja arenenud kogu toiduvaldkonda ja sellega haakuvate sektorite (nt biomajandus, loomemajandus, meditsiin jt) koostöö Põhjalas.
Suurimaks murranguks võib nimetada kohaliku toidu tootmise ja tarbimise mitmekordistumist – ollakse uhke oma tooraine ja identiteedi üle. Suurenev huvi on loonud ka suurema nõudluse kodumaise kvaliteetse toodangu ja toidukunsti järele. See on omakorda andnud pinnase sektori (restoranid, kohvikud, väiketootjad, põllumehed) väikeettevõtete hoogsamale kasvule.

Uue Põhjala Toidu programmi tegevusi koordineerib ja rahastab Põhjamaade Ministrite Nõukogu. Eestis on Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus tutvustanud Põhjala Toidu ideoloogiat ja edendatud valdkondlikku koostööd 2008. aastast.

Grete Kodi, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse nõunik (loomemajandus, ettevõtlus)


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid