Avaneb avaliku halduse mobiilsusprogrammi taotlusvoor

Reede, 12 Jaanuar 2024

15. jaanuaril 2024 avaneb Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogramm, mille taotluste esitamise tähtaeg on 1. aprill 2024. Sel aastal toimub ainult üks taotlusvoor.

Mobiilsusprogramm toetab ametnike ja teiste avaliku sektori töötajate õppevisiite, praktikareise ja võrgustike kohtumisi, aidates sellega kaasa Põhja- ja Baltimaade koostööle ministeeriumide, regionaalsete ametkondade ja kohalike omavalitsuste tasandil. Mobiilsusprogramm katab kuni 60% projekti abikõlblikust eelarvest, mis võib koosneda reisi- ja majutuskuludest ning lähetuste päevarahast.

Programmi koordinaatori, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Tartu kontori juhataja Madis Kanarbiku sõnul tasub taotlus esitada kõigil avaliku sektori töötajatel, kes soovivad oma Põhja- ja Baltimaade kolleegidega kokku saada ning uusi ideid, plaane ja kogemusi avastada ning arutada. „Taotlemine ja aruandlus on lihtsad ja kasutajasõbralikud, kõike saab teha veebilehel NB8-Grants.

Programmist rahastuse saamiseks peab projekt hõlmama partnereid vähemalt kolmest riigist: Põhjamaade taotlejad peavad külastama vähemalt kahte Balti riiki ning Balti riikide taotlejad peavad külastama vähemalt kahte Põhjamaad.

Taotlemine on lihtne

• Elektrooniline taotlussüsteem www.nb8grants.org on avatud alates 15. jaanuarist 2024.
• Palun loe hoolikalt juhiseid ja leia õigeaegselt projektipartnerid.
• Registreeru või logi sisse, kui oled juba mobiilsusprogrammi kasutaja, ning alusta taotluse täitmist - pea meeles, et taotlust on võimalik kuni tähtajani järk-järgult täita.
• Esita taotlus tähtajaks 1. aprill 2024.

2023. aasta tulemused

2023. aastal kiideti heaks 64 taotlust Põhja- ja Baltimaadest. Taotluste kogueelarve oli 349 340 €. Mobiilsusprogrammist toetust saanud koostööprojektides osaleb 2023/2024 aastal kokku 402 Põhjala ja Balti riikide avaliku sektori töötajat paljudest erinevatest avaliku sektori valdkondadest.

Kõigi 2023. aastal programmilt toetust saanud projektide päritoluriikide statistilised tulemused on allpool (riigi taga olev number näitab, mitmes projektis riik nii taotleja kui ka partnerina 2023. aastal osales):

PA_mob_2023_tulemused.jpeg

Edukate taotlejate kogemused

Ajastu märgina korraldati 2023. aastal mobiilsusprogrammi raames esimene kaitseministeeriumide koostööprojekt, mille eesmärk oli suurendada praktilist koostööd kaitsealase innovatsiooni valdkonnas Eesti, Norra ja Taani vahel. Projekti juht Ander Allas, Eesti Kaitseministeeriumi nõunik, märgib oma projekti aruandes: "See projekt aitas meie meeskonnal Eesti Kaitseministeeriumist seada sisse aktiivsed koostöösuhted kolleegidega Taanis ja Norras. Meie dialoog jätkub konkreetsel koostöötasandil, mõned näited:

1) arutelud innovatsioonipoliitika valdkonnas:

2) kogemuste vahetus ekspordimehhanismide valdkonnas ja teiste tehniliste abivahendite osas. Kokkuvõttes on kõige tähtsam, et tugevdasime rahvusvahelist koostööd ning saime uusi kogemusi aruteludes Taani ja Norra kolleegidega selle üle, kuidas püüda lahendada paljusid küsimusi uuest perspektiivist lähtudes.

Külastused naaberriikidesse Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi raames ületasid meie ootusi. Eriti oluliseks tulemuseks oli kohtumistel kogunenud teabe ja kogemuste põhjalikkus ja mahukus. Mõned projekti läbi saavutatud konkreetsed tulemused:

- Taani ja Eesti panid külastuste käigus ja järel aluse ühisele Euroopa Kaitsefondi projektile ning esitasid selle hindamiseks 2023. aasta tööprogrammi;
- Norra ja Eesti vahel pandi alus AI stateegi alasele temaatilisele diskussioonile;
- Eesti ja Norra on avaldanud huvi jätkata tihedat koostööd Euroopa Kaitsefondi projektide suunal ning kavandamisel on uued kohtumised edasiseks koostööks.

Kristine Tamm, riigiprokurör, kes osales õppekülastustel Norrasse ja Islandile, mille teemad olid koduvägivald, seksuaalne väärkohtlemine, alaealistega seotud kuritegevus, kommenteerib:

"Projekti eesmärk oli aidata kaasa kogemuste vahetusele ja valdkondade ülesele koostööle. Uued otsekontaktid ja kohtumised naaberriikide kolleegidega annavad võimaluse paremaks edasiseks koostööks. Ilma selle programmita oleks koostöö arendamine tunduvalt keerukam. See projekt aitas kaasa Põhjamaade ja Eesti tihedamale koostööle ning lõi otsekontaktid asjatundjate vahel, kes töötavad selliste prioriteetsete valdkondadega, nagu koduvägivald, alaealiste vastu suunatud seksuaalne väärkohtlemine, kuriteoohvrite kaitse. Põhja- ja Baltimaade koostöö toob suurt kasu läbi kogemuste vahetamise ja ühiste mõttevahetuste, mis tagavad töö parema tulemuslikkuse. On tähtis, et riigid teevad omavahel koostööd, jagades isekeskis kogemusi ja teadmisi ning uusi ideid. Luues ühiseid kogemusi ja õppides üksteist paremini tundma saavutatakse tugevam ühtekuuluvus ning aidatakse seeläbi kaasa kogu piirkonna arengule. Seeläbi kujunevad ka kontaktisikud , kelle abil on võimalik koostööd edaspidi jätkata.

Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogramm on hea platvorm nii tööalaste teadmiste laiendamiseks kui ka kolleegide tasandil kontaktide suurendamiseks. Väljundid, mis programmis osalemisega kaasnevad on väga väärtuslikud."

Taust

Mobiilsusprogrammi aastane eelarve on 200 000 eurot ja seda rahastavad kõik NB8 riigid: Eesti, Island, Leedu, Läti, Norra, Rootsi, Soome ja Taani. Programmi toel soovitakse hõlbustada avaliku sektori tõhusamate töömeetodite ühtlustamist ning eesmärgiks on edendada ja tugevdada Põhja- ja Baltimaade piirkonnas koostööd, mobiilsust, teadmiste vahetust ja koostöövõrkude arendamist avaliku halduse struktuuride vahel. Lisaks on programmi üks eesmärke aidata avalikus sektoris kaasa tõhusamate töömeetodite kasutamisele ja nende ühtlustamisele. Programm toetab üldist eesmärki suurendada piirkonna konkurentsivõimelisust kogu maailmas.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis on Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogrammi sekretariaat. 

Kontaktandmed:

Madis Kanarbik, programmi koordinaator

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis

Telefon: +372 5046570

E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

www.norden.ee


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid