Lõpp plastireostusele – Põhjamaade aruandes pakutakse vahendeid ja meetodeid valdkonna edendamiseks

Reede, 23 Oktoober 2020
unsplash

Põhjamaade keskkonna- ja kliimaministrite nõukogu andis välja uue aruande võimaluste kohta saavutada üleilmne kokkulepe plastireostuse ennetamiseks.

Põhjamaade ministrid on alates 2016. aastast toetanud üleilmset strateegilist arutelu, et pühenduda kogu maailmas senisest enam plastiprügi kõrvaldamisele ookeanidest. Samuti toetavad nad asjakohaste aruannete ja hinnangute koostamist ning ÜRO Keskkonnaassamblee loodud valitsustevahelist protsessi. Mainitud aruandega aitavad Põhjamaad luua teadlikku mõttevahetust uue kokkuleppe saavutamisele.

„Meil tuleb kiiresti leida pikaajaline lahendus, et ennetada plastiprügi jõudmist ookeani. Arutame teemat ministrite kohtumisel 28. oktoobril ja liigume Põhjamaade eestvedamisel edasi uue kokkuleppe saavutamise poole,“ sõnas Taani keskkonnaminister ning Põhjamaade keskkonna- ja kliimaministrite nõukogu esimees Lea Wermelin.

Universaalseid lahendusi pole

Väärkäitluse tulemusena looduskeskkonda ja ookeanidesse sattuvad plastijäätmed on muutumas üha teravamaks keskkonnamureks kogu maailmas. Meie ookeanides, õhus, pinnases ja mageveevarudes leidub suures koguses plasti, mis ähvardab planeedi mereökosüsteemi.

2017. aastal leppis ÜRO Keskkonnaassamblee kokku pikaajalises kavas kaotada igasugune plastiprügi heitmine ookeani. ÜRO-le esitatud aruannetes on välja toodud asjaolu, et olemasolevas rahvusvahelises õigus- ja poliitikaraamistikus on suured puudused. Seetõttu ei suudeta plastijäätmete probleemi piisavalt hästi lahendada. Põhjamaade ministrid leiavad üksmeelselt, et uue üleilmse kokkuleppe saavutamine on kõige tõhusam meede, mis aitab lõpetada plastijäätmete lekkimise keskkonda kõikjal maailmas.

„Mitmepoolsete keskkonnalepete puhul pole olemas kõigile sobivat lahendust. Seetõttu on mul hea meel näha aruannet, milles tuuakse välja erinevad võimalused, mida saame ühiselt edasi uurida,“ leidis Norra minister Sveinung Rotevatn, kes on ühtlasi viienda ÜRO Keskkonnaassamblee president. „ÜRO süsteem sobib selliste kokkulepete saavutamiseks.“

Põhjamaad soovivad, et nende aruanne suunaks üleilmseid strateegialoome arutelusid ning toetavad mandaati, mis võimaldaks pidada läbirääkimisi uue üleilmse kokkuleppe üle, mille ÜRO järgmisel võimalusel vastu võtab.

Loe aruannet siin


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid