LGBTI-inimeste turvalisus ja heaolu

Reede, 10 Detsember 2021
Markus Spiske / Unsplash

LGBTI-inimeste heaolu ja turvalisuse osas on Põhjamaad maailmas ühed edumeelsemad. Sellegipoolest on LGBTI-inimestel oluliselt suurem oht sattuda vägivalla ja vihakuritegude ohvriks kui ülejäänud elanikkonnal. Enamikest juhtumitest ei teatata politseile ega teistele riigiasutustele.

Paljud LGBTI-inimesed kogevad ka tänapäeval vägivalda, vihakõne, erinevaid ohtusid ja ahistamist. See on väga tõsine probleem - eriti seetõttu, et nende kuritegude põhjus on sageli viha teise inimese seksuaalse orientatsiooni või soolisest identiteedi vastu. Samas püüavad Põhjamaad välja töötada pikaajalisi mooduseid, kuidas seda olukorda parandada.

LGBTI-inimeste heaolu parandamiseks on ülioluline uurida nii minevikus kui ka praegu tehtavaid jõupingutusi. Allpool on võimalik vaadata salvestust seminarist "LGBTI People's Safety and Well-being - Good Practices in the Nordics", millega käivitati Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistujariigi Soome algatusel Põhjamaade vihakuritegevuse ja vägivallaga seotud struktuuride ja tegevussuundade kaardistamine. Seminar koondas kokku mitmed Põhjamaade eksperdid, et jagada häid tegutsemisviise ja sellel olulisel teemal arutleda.

 

Põhjamaade Ministrite Nõukogu algatas projekti, mis keskendub LGBTI-inimeste vastu suunatud vihakuritegude uurimisele ja nende ennetamisele Põhjamaades. Seetõttu koostas Põhjamaade Soouuringute Instituut (NIKK) PMNi tellimusel aruande, kus uuriti Põhjamaade asjakohaseid strateegiaid ja algatusi. Aruannet saab lugeda siit: https://pub.norden.org/temanord2021-551/#88970


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid