Kestlik kasv või tasakaalumajandus

Teisipäev, 08 Märts 2022

Põhjamaade tulevikumajanduse taskuhäälingusarja viimane saade „Sustainable growth or steady-state economy“ keskendub sellele, kuivõrd on võimalik jätkata majanduse kasvatamist ka rohepöörde kontekstis ning missugune võiks olla parem alternatiiv praegusele majandusmudelile.

Alates teisest maailmasõjast on majandusedu mõõdetud sisemajanduse kogutoodanguga (SKT). Mida rohkem SKT kasvab, seda parem on majandus ning seega ka kogu ühiskonna heaolu. Järjest rohkem inimesi on jõudnud arusaamisele, et majandustegevus ise peab muutuma vähem saastavaks, lisaks seatakse kahtluse alla nüüd ka nn rohelist majanduskasvu, sest igasugune kasv avaldab lõpuks negatiivset mõju planeedi vastupanu- ja taastumisvõimele.

„Pole kahtlust, et üleilmse majanduse kasv on endaga kaasa toonud palju hüvesid ja suurendanud meie heaolu, kuid üksnes suuremale rikkuse kasvule panustamine ei tundu jätkusuutliku lahendusena,“ sõnab Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse rohemajanduse nõunik Madis Tilga. „Ka rohemajanduses lõputut kasvu taga ajades põrkame vältimatult vastu meie planeedi seatud piire. Kui aga inimesed pole parematest võimalustest teadlikud, ei soovi nad ka kasvust loobuda. Meie neid paremaid alternatiive selles saates otsimegi,” lisab ta.

Taskuhäälingusarja „Nordic Sustainable Economy“ viimane ehk üheksas saade keskendub väljavaatele luua selline majandus, mis rahuldaks ühiskonna põhivajadusi, kuid ei püüdleks igavese kasvu poole. Tehnoloogilisel arengul põhinev efektiivsuse kasv ei aita, kui seejuures ei järgita piisavuse põhimõtteid. Ingliskeelses arutelus võtavad kestliku majanduskasvu ja tasakaalumajanduse teemal sõna Nasdaq Tallinna börsi juht Kaarel Ots ning Stockholm Resilience Centre majandusteaduse doktor David Collste. Arutelu juhib Madis Tilga.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis käivitas 2021. aasta hiliskevadel ingliskeelsete podcastide sarja „Nordic Sustainable Economy“, kus arutletakse, millele toetub kestlik majandussüsteem ning mis rolli mängib seal ring- ja biomajandus. Sarjas on kokku üheksa saadet, mis valmisid koostöös Äripäevaga.

 Kuula viimast saadet siit.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid