Põhjamaade mainekaima kirjandusauhinna pälvis Merethe Lindstrøm

Teisipäev, 27 Märts 2012
Merethe Lindstrøm Merethe Lindstrøm Pilt: Johannes Jansson/norden.org

Norra kirjaniku Merethe Lindstrømi teos "Vaikuse loo päevad" (Dager i stillhetens historie, kirjastus Aschehoug, 2011) väärib Põhjamaade Nõukogu 2012. aasta kirjandusauhinda, otsustas auhinnažürii.

Lindstrømi (1963) loomingus on kesksel kohal kaasaja inimene, kes otsib oma kohta elus ja püüab leida elule tähendust. "Vaikuse loo päevad" on pingeline perekonnadraama minevikutaagast ja vaikusest. Vanem abielupaar on sõlminud kokkuleppe, et minevikust nad ei räägi. Samal ajal kui mees sulgub endasse üha rohkem, püüab naine meeleheitlikult välja murda üksindusest ja vaikusest. Kes oli see koduabiline, kellesse nad mõlemad nii kiindusid, kuid kelle nad nii ootamatult vallandasid?

See on lugu kahe inimese armastusest, kelle saatuslik otsus mõjutab kogu nende edasist elu. Miski ei sünni iseenesest, minevik ei tule uuesti ilmsiks, vaid see on olemas kogu aeg.

"Olen mitmes teoses püüdnud liikuda kirjandusega sinna, kus asub vaikus," selgitab ka Norra kriitikute preemia pälvinud Lindstrøm. "Ma usun, et vaikus on kõne - see on olemas kogu aeg, on meie vahel. Vaikus suhetes, argipäevas, mis nii tihti peegeldab suuri sündmusi, ent mitte ilmtingimata suuri sõnu."

Lindstrøm: "Ma ei arva, et kirjandus peaks kindlasti olema millekski kohustatud, justkui võlgneks midagi. Kirjanikule on olulisim see rõõm, mida annab kirjutamine. Ainuüksi keele kasutamine on piisav põhjus kirjutamiseks. Samas tahan kirjutamisega jõuda sinnamaale, mida ma ise vaid osaliselt tunnen, see muudab otsingu põnevaks. Teel olles jõuan sinna, kus kirjandus loob avause, annab millegi äratundmisest vabanemise, puutepunkti, tähenduse. Olgugi et tekst ise kirjeldab vaikust. Mul on tunne, et olen ehk oma romaaniga just seda saavutanudki."

Lindstrøm kandideeris novellikogumikuga "Külalised" (Gjestene, 2007) Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhinnale ka aastal 2008.

350 000 Taani krooni (umbes 40 000 euro) suuruse rahastuga Põhjamaade Nõukogu kirjandusauhind on Põhjala kõige esinduslikum kirjanduse auhind.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid