Põhjamaad soovivad koos Eestiga vaadata kaugemale tulevikku

Neljapäev, 01 Märts 2012

2020 ei ole piisav eesmärk. Säästev ja kestlik areng, roheline majanduskasv, nõuab väga suuri investeeringuid pikaks ajaks, märkis Taani suusaadik Eestis Uffe A. Balslev eile Põhjamaade päeval Tartus. Balslev tutvustas Põhjamaade huvilistele Taani eesistumist Euroopa Liidus selle aasta esimesel poolel.

Balslev toonitas, et Eesti on Taanile ja teistele Euroopa Liidus olevatele Põhjamaadele väga oluline partner, sest jagab sarnaseid põhimõtteid ja väärtusi. Taani suursaadiku sõnul on Eesti range rahanduspoliitika eeskujuks teistele. Eestit ja Põhjamaid ühendab veel vabakaubanduse toetamine.

Peale säästva, kestliku ja innovatiivse majandusarengu on Taanile kui praegusele Euroopa Liidu eesistujariigile oluline tegeleda Euroopa võlakriisiga, uus pikaajaline fiskaallepe, ühisturu arendamine, justiits- ja siseküsimused ning ühine välispoliitika.

Põhjamaade ja Eesti ühisosa suurust ja olulisust toonitas ka Berth Sundström, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor. "Meil on ühised nägemused ja väärtused," tõdes Sundström. "Kuid me peaksime siiski küsima kogu aeg, kas me oleme teinud piisavalt palju meie piirkonna heaks. Igaüks meist peaks küsima, mida saaksin mina teha, et piirkonda tugevamaks muuta, mitte seda, mida piirkond saab minu heaks teha."

Ideid ja algatusi õnneks jagub. Sundström märkis, et praegu arutavad Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Eesti, kuidas aidata ühiselt kaasa noorte it-professionaalide koostööle.

Norra suursaadik Eestis, Lise Kleven Grevstad tutvustas ligi sajakonnale Põhjamaade koostöö huvilisele Norra plaane Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesistumise ajal sellel aastal. Põhjala heaoluriigi mudel on olnud eeskujuks paljudele, kuid Põhjalaski tuleb leida lahendus muutuvale majandus-, soltsiaal- ja looduskeskkonnale. Seetõttu ongi Norra võtnud luubi alla kestliku heaoluühiskonna, rohelise majanduskasvu ja ühised väärtused.

Norra soovib kõigil neil teemadel Eesti spetsialistidega arutleda märtsi lõpus toimuval seminaril.

Põhjamaade teabepäeva teises pooles tutvustasid Põhjamaade Ministrite Nõukogu töötajad Põhja- ja Baltimaade toetusprogramme kultuuri, mittetulunduse, avaliku halduse ning ettevõtluse ja tööstuse valdkonnas.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid