Professor Stig Erik Örjan Ohlsson in memoriam (31.12.1939-28.05.2012)

Teisipäev, 29 Mai 2012
Stig Erik Örjan Ohlsson Stig Erik Örjan Ohlsson

28. mail lahkus meie hulgast Tartu ülikooli kauaaegne rootsi keele professor Stig Örjan Ohlsson. Professor Ohlsson sündis 1939. aasta 31. detsembril Rootsis Skånes Landskrona lähistel. Gümnaasiumihariduse omandas ta 1957. aastal Helsingborgis ning kõrghariduse Lundi ülikoolis, kus kaitses 1979. aastal doktorikraadi. 1968. aastal alustas professor Ohlsson tööd Kopenhaageni ülikooli Põhjamaade filoloogia instituudis, kus töötas esmalt assistendi ja hiljem lektorina 25 aastat.

1994. aastal asus Stig Örjan Ohlsson tööle Tartu ülikooli skandinavistika osakonna rootsi keele külalisprofessorina. Nagu professor Ohlsson oma käsikirjaliste memuaaride sissejuhatuses märgib, pidas ta Skåne ja Taani järel oma kolmandaks kodumaaks Eestit, kus ta töötas külalisprofessorina kuni 2005. aastani. Kui Stig Örjan Ohlsson Tartus tööle asus, oli möödunud vaid kolm aastat nii rootsi kui ka taani ja norra keele õpetamise taasalustamisest Tartu ülikoolis. Tema soov Tartusse asudes oli siduda oma akadeemilise karjääri lõpuperiood Eestiga.

 

Stig Örjan Ohlsson oli laia teadusliku haarde ja silmaringiga professor, kes pidas oluliseks akadeemilist arutelu ja kelle innukal eestvedamisel arenes skandinavistika eriala õppe- ja teadustöö. Tema initsiatiivil korraldati Tartu Ülikooli skandinavistika osakonnas mitmeid rahvusvahelisi konverentse ja sümpoosione. Oma Tartu perioodi uurimistöös keskendus professor Ohlsson rootsi kultuuri ja teadusajaloo silmapaistvate suurkujude Georg Stiernhielmi ja Urban Hjärne uurimisele seoses Tartu ja Tartu ülikooliga. Hjärne elu ja tööd käsitlev kolmeköiteline monograafia on tema teadustöös oluline verstapost. Professor Ohlssoni algatusel asutatud sihtasutuse ja publikatsiooniseeria Nordistica Tartuensia eesmärk on välja anda Eesti ja Põhjamaade ajalugu, keeli ja kultuure käsitlevaid uurimusi. Tema eestvedamisel valminud teostest monumentaalseim on 2004. aastal ilmunud suur rootsi-eesti sõnaraamat. Professor Stig Örjan Ohlsson on Maarjamaa Risti IV klassi teenetemärgi kavaler ja Skåne akadeemia liige.

Professor Stig Örjan Ohlsson veetis oma viimased eluaastad vaheldumisi Roomas ja Tartus, ilmutades kuni viimase ajani suurt huvi skandinavistika osakonna käekäigu vastu. Jääme teda mäletama innustava teadlase, kolleegi ja õpetaja ning suurepärase ja helde sõbrana. Professor Stig Örjan Ohlsson jääb oma õpilaste, kolleegide ja sõprade jaoks lahutamatuks osaks Tartu vaimust.

Professor Stig Örjan Ohlssoni ärasaatmine toimus 31. mail Roomas.

Tartu ülikooli skandinavistika osakond
germaani, romaani ja slaavi filoloogia instituut
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Madis Kanarbik, Rootsi aukonsul Tartus


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid