Rohkem on parem: nägemused Põhja- ja Baltimaade koostööst tulevikus

Neljapäev, 25 Oktoober 2012

Ühine intellektuaalomandi litsentsimine, tegevuskava teaduskoostöö elavdamiseks, strateegia demograafilisteks väljakutseteks ning uus turismiharu – tööturism. Need on kõigest mõned näited Balti riikide ja Põhjala ekspertide arvamustest äsja ilmunud raamatust "Rohkem on parem: Põhja- ja Baltimaade koostöö 1991-2031".

"Kuigi tundub, et me Põhja-Euroopas oleme üsna hästi hakkama saanud praegusel majanduslikult süngel ajal, ei tohi me unustada tõsiasja, et Läänemere piirkonnas on jätkuvalt palju teha, ületamaks majanduslikke ja sotsiaalseid lõhesid riikide vahel," märgib Halldór Ásgrímsson, Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) peasekretär raamatu eessõnas.

Raamatu pealkiri viitab pinevale 1991. aastale, kui Põhjamaad otsustasid avada PMNi esindused Tallinnas, Riias ja Vilniuses. Eelmisel aastal tähistasid esindused 20. aastapäeva, mis oli ühtlasi sobilikuks hetkeks arutleda järgmise 20 aasta võimaluste üle, st aastani 2031.

Sooviga elavdada arutelu Läänemere piirkonna arengust ning sellest, kus Balti riikide ja Põhjamaade koostööst oleks enim kasu, palusid PMNi esindused Balti riikides ekspertidel avaldada isiklikke arvamusi ja nägemusi väljakutsetest, võimalikest lahendustest tulevikus.

Teiste seas saavad sõna Norra rahvasaadik ja endine rahandusminister Per-Kristian Foss, Eesti "Mr. Internet" Linnar Viik, rahvusvaheliselt tunnustatud soolise võrdõiguslikkuse ekspert Margarita Januskaite, Kopenhaageni Tuleviku-uuringute Instituudi teadlased jpt.

"Kuid osa Läänemere piirkonna koostööst on ka majanduslikel ohverdustel keskkonna hüvanguks," märgib Per-Kristian Foss. "Kõik riigid ei ole veel valmis selliseid pingutusi tegema praegusel majanduslikult keerulisel ajal."

Raamatu lõpus esitavad Põhja- ja Baltimaade välisministrid oma nägemuse NB8 koostööst lähitulevikus.

Raamat on kahes keeles – inglise ja rootsi – ning tasuta. Raamatut on võimalik tellida PMNi Balti riikide esindustest või lugeda internetis:

Kontakt:

Triin Oppi
Projektijuht, kommunikatsiooninõunik
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Telefon: + 372 627 3107
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid