Homme algav Põhjamaade tippkohtumine võtab luubi alla tihedama välis- ja kaitsepoliitika koostöö

Esmaspäev, 29 Oktoober 2012
Soome parlament. Foto: Johannes Jansson/norden.org Soome parlament. Foto: Johannes Jansson/norden.org

Homme, 30. oktoobril Helsingis algaval Põhjamaade tippkohtumisel arutlevad Põhjala ministrid ja rahvasaadikud tihedama välis- ja kaitsepoliitika koostöö, majanduskriisi mõjude ning heaoluriigi mudeli väljakutsete üle.

Täna, 29. oktoobril kohtuvad tippkohtumise eel Põhja- ja Baltimaade peaministrid.

Lisaks esitletakse täna ilmuvat raamatut, mis analüüsib Põhjamaade koostöö tulevikku. Raamatu autor Johan Strang Helsingi Ülikooli Põhjamaade uuringute keskusest teeb ettepaneku põhjalikeks muudatusteks Põhjamaade koostöös, sealhulgas kaasata sellesse välis- ja kaitsepoliitika, mis seni on ametlikust Põhjala parlamentide ja valitsuste koostööst välja jäänud.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindused Eestis, Lätis ja Leedus annavad tippkohtumise ajaks välja oma raamatu, mis käsitleb Põhja- ja Baltimaade koostöö võimalusi tulevikus kuues valdkonnas: IT ja teadus, rahvastiku areng, roheline majandus, loomemajandus, sooline võrdõiguslikkus ja regionaalne koostöö laiemalt.

Kuna antud raamatu eesmärgiks on tekitada arutelu, väljendavad Balti riikide ja Põhjala eksperdid selles oma isiklikke nägemusi koostöövõimalusteks. Teiste seas saavad sõna Eestist IT visionär Linnar Viik, Eesti Koostöö Kogu endine juht Peep Mühls ja Ragnar Siil kultuuriministeeriumist. Raamatu lõpus avaldavad oma arvamuse Põhja- ja Baltimaade koostöö lähitulevikust kõik Põhja- ja Baltimaade välisministrid.

Raamat "Rohkem on parem: Põhja- ja Baltimaade koostöö 1991-2031" on inglise ja rootsi keeles. Rohkem infot ja internetiversiooni leiab siit.

Peale debattide ja raamatuesitluste antakse sellel aastal Põhjamaade tippkohtumise raames pidulikul gaalal üle ka Põhjamaade Nõukogu auhinnad koos 350 000 Taani krooni suuruse preemiaga:

  • kirjandus: Merethe Lindstrøm teose eest "Vaikuse loo päevad" (Dager i stillhetens historie, kirjastus Aschehoug, 2011)
  • film: Ruben Östlund ja Erik Hemmendorff filmi eest "Mäng"
  • muusika: Anna Thorvaldsdóttir teose eest Dreymi
  • keskkond: Olli Manninen metsakaitse eest

Põhjamaade Nõukogu 64. istungjärk ehk Põhjamaade tippkohtumine kestab 30. oktoobrist 1. novembrini Helsingis, Soomes. Tippkohtumisel kohtuvad Põhjamaade rahvasaadikud, mitmed ministrid (sh peaministrid, välis- ja kaitseministrid jt) ning arvamusliidrid.

Kontakt:

Triin Oppi
kommunikatsiooninõunik
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Tel: +372 5213 226
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid