Islandi õhuruum ning tihedam välis- ja kaitsekoostöö pälvisid Põhjamaade tippkohtumisel enim kõneainet

Esmaspäev, 12 November 2012
Foto: Magnus Fröderberg/norden.org Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Rootsi ja Soome kinnitasid novembri alguses Põhjamaade Nõukogu 64. istungjärgul ehk Põhjamaade tippkohtumisel, et on valmis osalema Islandi õhuruumi vaatluslendudes. Teade vallandas elava tagasiside nii Põhjamaade kui ka naaberriikide meedias.

Soome peaminister Jyrki Katainen märkis siiski ajakirjandusele, et enne hävitajate saatmist Islandile peavad nii Soome kui ka Rootsi lahendama mitmeid küsimusi siseriiklikult. Muu hulgas tuleb selgusele jõuda, kas selleks on vaja muuta seadusi ning kas Soome puhul hävitajad võivad kanda relvi. Samuti on vaja NATO heakskiitu.

Põhjamaade Nõukogu istungjärgu raames kohtunud Põhjamaade peaministrid rõhutasid lisaks, et jätkavad tihedat koostööd tervishoiuküsimustes, Põhjala saatkondade ühendamises ning Arktika piirkonna arengus.

Tippkohtumise eelõhtul kohtusid Helsingis Põhjamaade kolleegidega ka Balti riikide peaministrid. NB8 peaministrid arutasid majanduskriisi, energiakoostööd ning Süüria olukorra üle.

Välis- ja kaitsepoliitika koostöö

Kuigi tippkohtumise keskseks teemaks oli Põhjamaade heaoluriigi mudeli väljakutsed ja tulevik, pälvisid palju kõneainet tihedama välis- ja kaitsepoliitika koostöö väljavaated. Nimelt oli Põhjamaade Nõukogu tellinud juubelihõngulise 60. aastapäeva puhul Helsingi Ülikooli Põhjamaade Uuringute Keskuse teadurilt Johan Strangilt raamatu Põhjamaade koostöö tulevikust. Strang tegi uurimustöö tulemusena ettepaneku põhjalikult uuendada senist koostöö vormi; keskenduda vaid valdkondadele, kus koostöö on tulemuslik; hüljata senine konsensuse nõue otsustamisel ning uute valdkondadena kaasata koostöösse välis- ja kaitsepoliitika.

Istungjärgul uueks Põhjamaade Nõukogu presidendiks valitud Norra rahvasaadik Marit Nybakk kinnitaski, et soovib järgmisel aastal näha enam koostööd kaitsepoliitikas ja hädaolukordadele reageerimises. "Ma jätkan ka tööd piiritõkete eemaldamisega – eriti tööjõuturul, aga ka hariduses," märkis Nybakk.

Põhjamaade Nõukogu on viie Põhjamaa parlamendisaadikute koostöövorm. Lisaks rahvasaadikutele teevad koostööd Põhjamaade valitsused Põhjamaade Ministrite Nõukogu läbi. Põhjamaade Ministrite Nõukogul on alates 1991. aastast esindused Tallinnas, Riias ja Vilniuses ning hiljem on avatud kontorid Peterburis ja Kaliningradis.

Roheline majandus

Põhjamaade Nõukogu istungjärkude raames kohtuvad ka paljud Põhjamaade ministrid. Sellel aastal kohtusid Helsingis teiste seas Põhjamaade keskkonnaministrid, kes ühiselt rõhutasid rohelise majanduse tähtsust, sest selles valdkonnas leidub rohkelt arengupotentsiaali.

Keskkonnaministrid lubasid rohelise majanduse elavdamiseks enam toetada Põhjamaade keskkonnamärgise (nn luigemärk) arendamist ja tutvustamist. Ministrid võtsid vastu Põhjamaade Koostöö Keskkonnaalase Tegevuskava 2013-2018, mille peamised teemad on rohelise kogukonna arendamine, bioloogiline mitmekesisus, ohtlikud kemikaalid ning kliima- ja õhukvaliteet.

Üheks konkreetseks keskkonda säästvama ühiskonna poole liikuvaks algatuseks peale luigemärgi on värske algatus Uus Põhjala Mood, mille märksõnadeks on kaaskasutus, moeharidus, investeerimine uutesse ekspordivõimalustesse jms. Põhjamaade moetööstus peab olema eetiline ja keskkonda säästev. Ettevõtmise taga on Põhjamaade Moeassotsiatsioon, mis juhib muu hulgas Põhjamaade Puhast ja Eetilist Algatust (Nordic Initiative Clean and Ethical, NICE). NICE'l on mitmeid kokkupuuteid olnud ka Eesti moeloojatega alates Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse projektist Nordic Look 2011. aastal.

Nüüd on säästva moe areng jõudnud Põhjamaades poliitikute lauale ning Põhjamaade Nõukogu soovitab Põhjamaade Ministrite Nõukogul toetada moeloojate, disainerite, ostjate, ettevõtjate jt säästvat arengut ja haridust. Nõukogu soovitab ka luua ühise süsteemi tekstiilide ja riiete kaaskasutamiseks.

Tippkohtumisest Eesti ajakirjanduses

Põhjamaade tippkohtumine leidis kajastust ka Eesti meedias:

  • Vikerraadio saade Uudis+ 30. oktoober (Põhjamaade Nõukogu tippkohtumine, Põhja- ja Baltimaade koostöö tulevik, Põhjamaade identiteet)
  • Islandi õhuruumi kaitsmine:

- Delfi: Norra välisminister: kui Islandi õhupiiri rikutakse, vastutab sekkumise eest Norra
- Delfi: Soome ja Rootsi hakkavad osalema NATO riigi Islandi õhuturbes
- Postimees online: Soome ja Rootsi kavatsevad osaleda Islandi õhuruumi kaitses
- Postimees: Soome poliitikas tekkis tüli Islandile hävitajate saatmise pärast
- ERR online: Soome osaleb Islandi õhuruumi kaitsel

Rohkem teavet ja uudiseid Põhjamaade tippkohtumisest leiab siit.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid