Põhjamaad soovivad tihedamat kaitse- ja julgeolekupoliitilist koostööd Balti riikidega

Neljapäev, 17 Jaanuar 2013
Marit Nybakk, Põhjamaade Nõukogu president. Foto: Benjamin Suomela/norden.org Marit Nybakk, Põhjamaade Nõukogu president. Foto: Benjamin Suomela/norden.org

18. jaanuaril kohtusid Riias Põhjamaade Nõukogu liikmed eesotsas president Marit Nybakkiga Balti Assambleega. Nybakk kutsus Põhja- ja Baltimaade parlamendisaadikuid üles jätkama ja tihendama senist julgeolekupoliitilist koostööd.

"2010. aastal tõi Gade Birkavi raport välja välispoliitika valdkonnad, kus võiks enam koostööd teha: tsiviiljulgeolek, kaitsekoostöö ja energia. On aeg jätkata tema ideedega, eriti mis puudutab kaitse- ja julgeolekupoliitikat," märkis Nybakk kohtumise eel. "Kulutused sõjavarustusele praegusel majanduslikult keerulisel ajal survestavad kõiki riike rohkem koostööle, et jagada kohustusi."

Nybakk usub, et Põhjamaade Nõukogu ja Balti Assamblee tihedamast koostööst lõikaksid kasu nii kõik kaheksa riiki kui ka terve Põhja-Euroopa. Ühise blokina oleksid riigid mõjusamad ja tugevamad ka Euroopa Liidus. Norra kui 2013. aasta Põhjamaade Nõukogu eesistujamaa soovib detsembris korraldada kohtumise, arutamaks NB8 mõjuvõimu ELis. Kuna selle aasta teises pooles on ELi Nõukogu eesistujariigiks Leedu, sobiks hästi kohtumine korraldada Vilniuses.

Loe lähemalt siin.

Raimonds Vējonis, Balti Assamblee president: Läti kui Balti Assamblee eesistuja prioriteet on konkurentsivõimeline majandus (Läti parlamendi pressiteade, 18.01.2013)


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid