Konverents toob esile rändest tingitud väljakutsed Põhjamaades ja Balti riikides

Reede, 15 Veebruar 2013

Rahvastik vananeb kiiresti, Balti riigid seisavad silmitsi tööealiste inimeste ulatusliku väljarändega. Põhjamaadel tuleb kohaneda sisserändega nii Euroopa Liidust kui ka kolmandatest riikidest. 7.-8. märtsini Tallinnas toimuval ulatuslikul rändekonverentsil uurivad teadlased ja teised spetsialistid, millised võimalused peituvad rahvastiku arengus Põhja- ja Baltimaades.

Inimeste vaba liikumine on Euroopa Liidu üks põhiõigus. See annab vabaduse õppida, töötada, peret luua, ennast täiendada ja silmaringi laiendada teistes riikides.

Konverents "Rahvastiku rändest tingitud väljakutsed Põhja- ja Baltimaades" keskendub esimest korda nii suurelt, laiahaardeliselt ja süstemaatiliselt (töö)rändele ja rahvastiku arengule Soomes, Rootsis, Norras, Taanis, Islandil ning Eestis, Lätis ja Leedus.

"Rahvastiku ränne ja tööjõu liikumine aitavad kaasa Põhja- ja Baltimaade arengule ja koostööle," kinnitab Berth Sundström, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor. "See on kindlasti positiivne, kuid tuleb tunnistada, et kui ränne toimub peamiselt ühes suunas, on oht nn ajude väljavooluks, mis omakorda võib põhjustada pikaajalist sotsiaalset ja majanduslikku ebastabiilsust piirkonnas. Rääkimata vananevast rahvastikust ja majanduskriisi mõjust ühiskonnale. Põhja-Balti piirkond on väga tihedalt omavahel seotud, me ei saa neid ohte ignoreerida. Seetõttu otsustasimegi elu kutsuda projekti rändest ja rahvastiku arengu väljakutsetest Põhja- ja Baltimaades."

Konverentsi "Rahvastiku rändest tingitud väljakutsed Põhja- ja Baltimaades" eesmärgiks anda ülevaade erinevatest rahvastiku rände ja tööjõu liikumise uurimustest Põhjamaades ja Balti riikides. Tallinnasse tulevad teadlased ja eksperdid esitlevad nii tähtsamaid tulemusi viimastest uurimustest kui püüavad neid lahti mõtestada selleks, et aidata kujundada piirkonnas ühtset arusaama ja poliitikat rahvastiku rändest.

Konverentsi kutsus ellu Põhjamaade Ministrite Nõukogu, mis korraldab üritust koos Tartu Ülikooli ja Rootsi Suursaatkonnaga Tallinnas. Konverents tähistab Rootsi eesistumise algust Põhjamaade Ministrite Nõukogus sellel aastal.
Kumu kunstimuuseumis toimuva konverentsi töökeeleks on inglise keel, 7. märtsil sünkroontõlge eesti keelde. Kõik huvilised on teretulnud, kuid vajalik on end eelnevalt kirja panna hiljemalt 1. märtsil.

Täpsemalt konverentsist, päevakava ja registreerimine

Kontakt:
Madis Kanarbik
Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindus, Tartu filiaali juhataja
Telefon: +372 742 36 25
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid