Pressiteade: Teadlased ja eksperdid vaagivad tööjõurände tulevikku Põhja- ja Baltimaades

Kolmapäev, 06 Märts 2013
Foto: Johannes Jansson/norden.org Foto: Johannes Jansson/norden.org

7.-8. märtsil toimub Tallinnas konverents "Rahvastiku rändest tingitud väljakutsed Põhja- ja Baltimaades", mis keskendub esimest korda nii laiahaardeliselt rahvastiku rände ja arengumustrite küsimustele.

Konverentsi eesmärgiks on anda ülevaade värskeimatest rahvastiku rände ja tööjõu liikumise teemalistest arengutest Põhja- ja Baltimaades. Tallinnasse kogunevad asjatundjad mõtestavad uurimuste tulemusi lahti selleks, et aidata kujundada piirkonnas ühtset arusaama rändest.

Konverentsi kutsus ellu Põhjamaade Ministrite Nõukogu, kes korraldab üritust koos Tartu Ülikooli ja Rootsi Kuningriigi Suursaatkonnaga Eestis.

„Rahvastiku ränne ja tööjõu liikumine aitavad kaasa Põhja- ja Baltimaade arengule ja koostööle," kinnitab Berth Sundström, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor. „See on kindlasti positiivne, kuid tuleb tunnistada, et kui ränne toimub peamiselt ühes suunas, on oht nn ajude väljavooluks, mis omakorda võib põhjustada pikaajalist sotsiaalset ja majanduslikku ebastabiilsust piirkonnas."

Tartu Ülikooli rahvastiku- ja linnageograafia professor Tiit Tammaru: „Täna kombineeruvad majanduslikud (elatustaseme vahe) ja demograafilised (suurimad põlvkonnad rändeeas) tegurid ulatuslikuks väljarändeks mitte üksnes Eestis, vaid kogu Ida-Euroopas. Väljaränne pole siiski sellisel kujul 5-10 aasta perspektiivis jätkusuutlik ning seda tasakaalustab tagasiränne. Eestis on Euroopas suurima välismaal töötamise kogemusega inimeste osakaal."

Tartu Ülikooli makroökonoomika professor Raul Eamets sekundeerib: "Nii nagu maailm ei ole must-valge, võib öelda ka, et väljaränne omab lisaks negatiivsetele aspektidele positiivseid mõjusid riigi tööturule ja majandusele tervikuna. Eriti kui on lootust, et need inimesed ka koju tagasi tulevad."

Konverentsi juhatab teiste seas sisse Eesti Vabariigi sotsiaalminister Taavi Rõivas. Rändeteemadel võtavad sõna valdkonna teadlased ja eksperdid Eestist, Soomest, Rootsist, Norrast, Taanist, Lätist ja Leedust. Üritus toimub Kumu kunstimuuseumi auditooriumis.

Päevakavaga ja esinejatega saab lähemalt tutvuda siin.

Konverentsi on aidanud ellu viia Eesti Vabariigi Sotsiaalministeerium, Siseministeerium ja Välisministeerium, Norra Kuninglik Saatkond, Kuninglik Taani Saatkond ja Soome Suursaatkond, Tallinna Ülikool ja Sisekaitseakadeemia Migratsiooniuuringute Keskus.

LISAINFO:
prof. Raul Eamets
Tartu Ülikool
Tel: 737 6374
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Triin Oppi
Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis
Tel: 521 3226
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid