Uus lasteraamat tutvustab poiste ja tüdrukute maailmu

Esmaspäev, 11 Märts 2013

Eesti Naisuurimus- ja Teabekeskus (ENUT) esitles 6. märtsil Tallinnas Õpetajate Majas taani keelest tõlgitud lasteraamatut "Päev, mil Frederik oli Frida ja Riina oli Rasmus" (Den dag da Rikke var Rasmus og Frederik var Frida, Shultz 2008) ning selle juurde kuuluvat metoodikavihikut, mille eesmärgiks on toetada lasteaias tegevusi ja vestlusi, mis aitavad lastel paremini üksteisega arvestada, ning õpetajatel ära tunda ühiskonnas levinud stereotüüpe.

Esitusel olid kohal ka autor Louise Windfeldt ja kunstnik Katrine Clante, kes rääkisid lasteraamatu kirjutamisest, kujundamisest ja inspiratsiooniallikatest. Windfeldt: "See raamat ei ole niivõrd soost kui sellisest, vaid inimeste vahelise empaatiatunde tekkimisest, teineteise mõistmisest, isiklikest ja erakordsetest identiteetidest ning võimetest, mille ühiskonnas laialt levinud stereotüübid, sealhulgas soostereotüübid, sageli varju jätavad."

2010. aastal avaldasid Eesti, Läti ja Leedu sotsiaalministeeriumid soovi Põhja- ja Baltimaade koostöö raames tõlkida antud taanikeelse raamatu koos metoodikaga. Projekti viis Eestis ellu ENUT, Põhjamaade Ministrite Nõukogu rahastas lasteraamatu ja metoodikavihiku väljaandmist. Taanikeelse metoodikavihiku asemel otsustas ENUT lasta Eesti ekspertidel koostada uus, siinsesse konteksti paremini sobiv metoodiline juhend.

"Sooline võrdõiguslikkus - see on suhtumine, suhtumine, suhtumine ja veelkord suhtumine," märkis Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Berth Sundström 6. märtsil raamatu esitlusel. "Parlamendis uue seaduse vastu võtmine on pelgalt tehniline samm, mis ei nõua tavaliselt eriti palju aega. Kuid selle astumiseks on vaja eelnevalt poliitilist tuge ning see on aeganõudev protsess, sest see on suhtumise küsimus. Soorolle puudutava suhtumise muutmiseks võib kuluda põlvkondi."

Lasteraamat ja metoodikavihik on ilmunud lisaks Taanile Islandil, Fääri saartel, Lätis ja Venemaal.

Lähemalt lasteraamatust ja metoodikavihikust saab lugeda ENUTi kodulehelt.

9. märtsi Postimehes ilmus pikem usutlus lasteraamatu autori Louise Windfeldtiga, loe lähemalt siin.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid