Eestis kasvab Põhjamaade luigemärgiga tootjate arv

Esmaspäev, 15 Aprill 2013
Hanna Saurioja. Foto: Tikkurila AS Eesti Hanna Saurioja. Foto: Tikkurila AS Eesti

Balti riikides on Põhjamaade luigemärk umbes kümnel tootel või teenusel. Eestis omavad luigemärki seitsme ettevõtte teenus või toode. Eelmisel nädalal tutvustas luigemärgiga Vivacolor sisevärve AS Tikkurila Eesti. Tegemist on esimeste Baltimaades toodetud ja turustatud ehitus- ja remontvärvidega, millele on omistatud Põhjamaade tuntuim ja autoriteetseim ökomärgis - luigemärk.

Esitlusel luigemärgi ajalugu, põhimõtteid ja nõudeid tutvustanud Hanna Sauroja Soome luigemärgi kontorist tõdes, et Balti riikides huvi luigemärgi vastu on pidevas tõusujoones. Põhjamaades on viimasel ajal kõige edukamad luigemärgi kandjad teenused, hotellid ja teenused. Praegu on välja töötamisel luigemärgi tingimused esimestele toiduainetele.

Sauroja sõnul kinnitab luigemärk lisaks keskkonnasäästlikkusele kogu toote või teenuse elutsükli jooksul ka selle kõrget kvaliteeti: "Põhjamaade luigemärk pakub lihtsat ja usaldusväärset võimalust näidata klientidele, et toode on keskkonnaga arvestav hea valik. Juhul kui ettevõte soovib turul eristuda ja pälvida keskkonnateadlike tarbijate tähelepanu, on luigemärk kõige tõhusam viis selleks." Sauroja luigemärki tutvustavat ettekannet näeb siin.

"Meie tarbijatele annab Põhjamaade luigemärk kindluse, et Vivacolor Interior värvid ei sisalda kantserogeenseid aineid ning nendega värvides lendub õhku vaid väga minimaalne kogus neid orgaanilisi ühendeid, mis võivad tekitada allergiat. Samas säilivad värvide väga head kasutusomadused, sealjuures värvi suurepärane kattevõime," märkis Romet Pärn, AS Tikkurila tegevdirektor.

Luigemärk TikkurilaPõhjamaade luigemärk on 1989. aastal Põhjamaade valitsuste ühisotsusena kasutusele võetud keskkonnamärgis, mis aitab tarbijatel ära tunda ja valida keskkonnasäästlikke ja tervisele ohutuid tooteid. Selle sümbol, valge luik rohelisel taustal, on teisend Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Põhjamaade Nõukogu logost.

Tänaseks on luigemärk üks maailma edukaimaid ja tuntuimaid ökomärgiseid, mille olemasolust lähtuvad toodete ja teenuste ostmisel nii tavatarbijad kui ka eksperdid. Hiljutise uuringu põhjal tunneb Luigemärki 97 protsenti Rootsi tarbijatest, 94 protsenti Norra, 82 Taani ja 88 Soome tarbijatest.

Loe lähemalt luigemärgist siin.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid