Ühine võitlus inimkaubanduse uute suundumustega Läänemere piirkonnas eeldab paremat infovahetust

Teisipäev, 21 Mai 2013
Foto: Karin Beate Nøsterud/norden.org Foto: Karin Beate Nøsterud/norden.org

Põhjamaade, Balti riikide ja Loode-Venemaa eksperdid kogunevad maikuu viimastel päevadel Tallinnasse Põhja- ja Baltimaade Naispolitseinike Võrgustiku ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse korraldatavale konverentsile, mis käsitleb inimkaubanduse vastase võitluse uusi suundumusi ning uurib, kuidas ohvreid ja kurjategijaid tuvastada. Konverentsi korraldamist toetab Eesti Politsei- ja Piirivalveamet.

Kuigi enamik inimkaubanduse juhtumitest Põhjamaades, Balti riikides ja Loode-Venemaal puudutavad seni naiste ja tütarlaste seksuaalset ekspluateerimist, viitavad arengud Euroopas uutele suundumustele. Inimesi kasutatakse üha enam ära põllumajandustöödes, ehituses, sunnitakse kerjama ja varastama, oma elundeid müüma jne.

Ekspertkonverents "Ohvrite ja kurjategijate tuvastamine – miks me ei märka neid?" lõpetab ühtlasi aasta kestnud koostööprojekti "Võitlus inimkaubandusega: tööjõu, laste ja seksuaalne ekspluateerimine".

Projekt hõlmas kõiki Põhjamaid, Balti riike ja Loode-Venemaad. Ametnikud ja eksperdid tutvusid selle raames õppereisidel Soomes, Rootsis, Norras ja Eestis ametiasutuste saavutuste ja edulugudega inimkaubanduse vastu võitlemises.

"Õppereisid avardavad õiguskaitseasutuste koostööalast silmaringi, võimaldavad saada ettekujutuse eri riikide sisejulgeolekuasutuste toimimisest ning ülesehituse loogikast. Ning peamine, uued tutvused," põhjendab projekti olulisust Andres Väliste, Politsei- ja Piirivalveameti Põhja prefektuuri kriminaalbüroo organiseeritud ja raskete kuritegude talituse vanemuurija. "Kui enne olid ainult nimed kontaktideloendis ja hääled telefonis, siis nüüd kohtute nendega näost näkku. See loob usalduslikumad suhted ning kiirendab oluliselt ülepiirilist esmatasandi infovahetust."

Projekti lõpukonverentsi eesmärk on luua Põhjamaadele, Balti riikidele ja Loode-Venemaale ühine inimkaubanduse alane teabevahetusplatvorm.

Ekspertkonverentsi ja projekti puudutavatele küsimustele vastab Merle Kuusk (tel: 627 3105 või e-postil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.). Ürituse päevakava ja tutvustusega saab tutvuda siin.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid