Berth Sundström: Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesmärk on võidelda kõikide inimkaubanduse vormidega

Esmaspäev, 03 Juuni 2013
Berth Sundström, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Berth Sundström, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor

Põhjamaade Ministrite Nõukogu eesmärk on võidelda kõikide inimkaubanduse vormidega. Põhjamaade koos töötamise tava on üks vanimaid maailmas - kogemuste jagamine ja üksteiselt õppimine on meid tugevamaks muutnud.

See kehtib ka inimkaubanduse vastu võitlemise vallas. Tugev ja koordineeritud piiriülene koostöö on kõige alus. Põhjamaade Ministrite Nõukogu soovib seetõttu tugevdada koostööd nii Põhjalas, aga ka meie naabrite Balti riikide ja Loode-Venemaaga.

Igal aastal langevad miljonid inimesed maailmas inimkaubanduse ohvriks ning hetkel ei tundu see arv sugugi vähenevat.

Ka Põhjamaad ei ole erand. Põhjamaad on sihtriik, kuhu saabuvad ohvrid, ning me oleme ka inimkaubanduse transiitmaad. Enamik inimkaubanduse ohvritest on naised, aga viimasel ajal kuuleme üha rohkem ka uutest inimkaubanduse vormidest, nagu sunniviisiline töö ja kerjamine, elunditega kaubitsemine ja nii edasi.

Mul on seetõttu eriti hea meel juhatada sisse konverents, kus arutame ohvrite ja kurjategijate tuvastamist ning keskendume peamiselt küsimusele, miks ohvreid on nii raske märgata. Konverents toob kokku Balti riikide, Venemaa ja Põhjamaade eksperdid, kes saavad siin rääkida ühistest väljakutsetest ja nende teemadega tegelemise olulisusest. Olete kõik teretulnud.

Daamid ja härrad!

Ebaseaduslikud sisserändajad on kõige hullemas olukorras. Tihti peavad nad leppima madala palga ja halbade töötingimustega. Nad on valmis riskima ja võivad seetõttu sattuda inimkaubanduse ohvriks.

Sotsiaalne dumping on rahvusvaheliselt tulitav teema. Võib tunduda ilmselge, et ränne, halvad töötingimused, ärakasutamine ja inimkaubandus on omavahel tihedalt seotud, aga see pole nii lihtne. Peame neist teemadest paremini aru saama ning suurendama pädevust. Samas peame endalt küsima, kui suur on meie valmisolek anda sellistele petetud ja ärakasutatud inimestele uut lootust ning samasugused õigused ja kaitse nagu teistelegi – õigused ja kaitse, millele neil on õigus.

Usume, et piiriülese kuritegevuse ja abivajavate inimeste küünilise ärakasutamise vastu on võimalik võidelda vaid tegevusi paremini koordineerides ja teadmisi jagades.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu ladus regionaalse koostöö vundamendi ühise Põhja- ja Baltimaade teabekampaaniaga 2001. aastal. See koostöö on nüüdseks konsolideeritud ja me jätkame selle arendamist.

Tahan juhtida tähelepanu ka teadmiste loomise ja võrgustikutöö programmile ning mobiilsusprogrammile, mis on kasulikud vahendid tiheda ja viljaka koostöö arendamisel meie idanaabritega.

Alates esimese programmi lõpetamisest 2009. aastal on need programmid inimkaubanduse ja politseikoostöö luubi alla võtnud ning praeguseks ka piirivalve kaasanud.

Programm on võimaldanud Balti riikidest, Põhjamaadest ja Loode-Venemaalt pärit inimestel, kes iga päev inimkaubanduse vastu võitlemisega tegelevad, osaleda ühistel õppreisidel ja ammutada teadmisi, kuidas naabrid inimkaubanduse vastu võitlevad. Need reisid on loonud osalejatele võrgustiku, mis võimaldab neil kogemusi jagada ja isiklikke kontakte luua.

Pärast esimest õppereisi 2009. aastal pidi Island tegelema esimese juhtumiga, kui Reykjavíkki suundunud lennukis olnud leedulanna teatas, et on inimkaubanduse ohver. Juhtumit uurinud Islandi politseiametnik oli osalenud õppereisil ja sai seetõttu ühendust võtta oma Leedu kolleegidega ning selle tulemusena jõudis juhtum palju kiiremini kohtusse.

Jarle Bjørke Norrast ja Andres Väliste Eestist räägivad meie konverentsil võrgustikutöö tähtsusest.

Soovin tänada ka Põhja- ja Baltimaade Naispolitseinike Võrgustikku, eriti Veronika Isbergi, kes on nendel projektidel silma peal hoidnud. Võrgustik on suutnud luua silla kahe projekti vahele ja on seega oma kogemused osalevatele ekspertidele edasi andnud.
Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja koostööministrite jaoks on inimkaubanduse vastu võitlemine prioriteetne valdkond ja seetõttu on see äärmiselt meeldiv, et oleme nende projektide kaudu andnud oma panuse koostööplatvormi loomisse konkreetse tegevuse abil.

Me teeme tihedat koostööd ka rahvusvaheliste organisatsioonidega, eriti Põhjamõõtme Partnerluse ja Läänemereriikide Nõukoguga, et tegevusi paremini koordineerida ja nende dubleerimist vältida.

Inimkaubanduse vastu võitlemisel ei ole lihtsaid lahendusi.

Olen riikidevahelisest koostööst palju rääkinud, aga me seisame pidevalt silmitsi uute väljakutsetega, mis nõuavad meilt samuti koostööd teiste partneritega – ka sellistega, kellega me varem koostööd ei ole teinud. Koostöö riigiasutuste, rahvusvaheliste organisatsioonide, ametiühingute, erasektori ja mittetulundusühingute vahel on hädavajalik.

Probleemi suudamegi lahendada vaid siis, kui me kõik sellele kaasa aitame ja vastutust tõsiselt võtame. Meil kõigil on oma osa inimkaubanduse tõkestamises, ohvrite toetamises ja kurjategijate süüdimõistmises. Oluline on ka meeles pidada, et inimkaubandus leiab aset seetõttu, et selle järele on nõudlus – eriti rikastes riikides, mille hulka kuuluvad ka Põhjamaad.

Lõpetuseks soovin teile kõigile huvitavat ja uute teadmiste rohket konverentsi!

Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor Berth Sundströmi kõne konverentsil '"Ohvrite ja kurjategijate tuvastamine – miks me ei märka neid?" Tallinnas 30.-31. mail 2013. Konverents lõpetas ühe aasta kestnud Põhjamaade, Balti riikide ja Loode-Venemaa koostööprojekti '"Võitlus inimkaubandusega: tööjõu, laste ja seksuaalne ekspluateerimine", mille korraldas Põhja- ja Baltimaade Naispolitseinike Võrgustik koos Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusega. Lõpukonverentsi toimumist toetas Politsei- ja Piirivalveamet.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid