Inimkaubanduse vastane võitlus ja keskkond kesksel kohal Põhjamaade ja Balti riikide tulevases koostöös

Neljapäev, 07 November 2013
Taani võrdõiguslikkuse, kirikuasjade ja Põhjamaade koostöö minister Manu Sareen Põhjamaade tippkohtumisel Oslos 2013. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org Taani võrdõiguslikkuse, kirikuasjade ja Põhjamaade koostöö minister Manu Sareen Põhjamaade tippkohtumisel Oslos 2013. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Põhjamaade Nõukogu kiitis oktoobri lõpus Oslos tippkohtumisel heaks uued koostöösuunised Balti riikidega. Senised koostöösuunised aeguvad selle aasta lõpus.

Võrreldes varasemaga otsustas Põhjamaade Ministrite Nõukogu koostöös vastavate ametiasutustega Balti riikides mitte seada uutele suunistele ajaraami ega prioriteetseid valdkondi, sest koostöö on vajalik kõigis valdkondades, kus kaheksal riigil on ühiseid huve.

"Siiski tähtsustame kahte valdkondade ülest teemat: piiriülesed probleemid nagu inimkaubandus ja ka organiseeritud kuritegevus, keskkonnaküsimused ning majandusliku ja sotsiaalse arengu tugevdamine," tõi esile uusi koostöösuuniseid Põhjamaade rahvasaadikutele tutvustanud Taani võrdõiguslikkuse ja kirikuasjade minister Manu Sareen, kes on ühtlasi Taani Põhjamaade koostöö minister.

"Inimkaubanduse vastane võitlus ja keskkonnaküsimused on juba mitu aastat olnud meie tegevuses tähtsal kohal," kinnitab Berth Sundström, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse direktor. "Järgmisel aastal jätkame näiteks uue väga mahuka Põhja-Balti inimkaubanduse vastase võitluse projektiga, mis hõlmab värbamist ja rännet, sotsiaalseid tagajärgi ja õigusküsimusi. Keskkonnateemadest keskendume lähiajal eriti biomajandusele ja energiale."

Lisaks on jätkuvalt Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esindusele olulised valdkonnad ränne ja rahvastiku areng, loomemajandus, kestlik areng ja kultuur.

Manu Sareen märkis Põhjamaade tippkohtumisel Oslos, et Põhjamaade Ministrite Nõukogu suhted Eesti, Läti ja Leeduga seisavad kesksel kohal Põhjamaade ühises rahvusvahelises koostöös. "Need tuginevad ühistele huvidele ja väärtustele nagu inimõigused, sallivus, võrdõiguslikkus ja hea valitsemistava," selgitas Taani Põhjamaade koostöö minister.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu ehk Põhjamaade valitsuste ühiste prioriteetide ja väärtuste eest seisavad Eesti, Läti ja Leedu pealinnades esindused, kes viivad ellu projekte ning toetavad seeläbi üldiselt Läänemere piirkonna arengut.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu ja Balti riikide koostöö on jõudsalt arenenud viimastel aastatel ning aina enam saab rääkida võrdväärsetest partneritest. See on peegeldunud ja peaks tulevikus ka aina enam paistma ühiste projektide rahastamises.

Kuigi uutel koostöösuunistel ei ole ajalist piirangut, hinnatakse neid hiljemalt 2016. aasta lõpus.

Vajuta siia, et lugeda veel uudiseid ja sõnavõtte, vaadata videoid ja pilte Põhjamaade Nõukogu 65. istungjärgust Oslos ehk Põhjamaade tippkohtumisest 2013.

 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid