2013. aasta kokkuvõte – ränne, kliima, loovus, inimkaubanduse vastane võitlus

Kolmapäev, 11 Detsember 2013
Kliimakonverents Tallinnas Kliimakonverents Tallinnas

2013. aasta möödus Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) Rootsi eesistumise tähe all. Rootsi eesistumise peamiseks ja läbivaks teemaks oli Põhjamaade sotsiaalmudel, mis on nurgakiviks Põhjala majandusele, heaolule ja ühtekuuluvustundele. "Rootsi eesistujaprogrammi keskmes oli muu hulgas tööhõive, konkurentsivõime tõstmine, säästev areng, rahvastiku areng ja Põhjala roll maailmas," ütles Rootsi suursaadik Eestis Anders Ljunggren.

PMNi Eesti esindus üheskoos esindustega Lätis ja Leedus käivitas sellel aastal mahuka töörändeprojekti, mille eesmärgiks oli saada ülevaade rändelainetest Põhjamaades ja Balti riikides ning kaardistada ühised väljakutsed, millega tegeleda tulevikus.

Kevadel jõudis lõpule enam kui aasta kestnud Põhjamaid, Balti riike ja Loode-Venemaad hõlmanud koostööprojekt inimkaubanduse vastasest võitlusest ja ohvrite tuvastamisest. Projekti käigus tutvusid politsei- ja piirivalveametnikud, kohtunikud jt õppereisidel edulugude ja kitsaskohtadega. Tallinnas kahepäevase konverentsiga lõppenud projekt andis sisendi uude inimkaubanduse vastasesse koostöösse, mis algas 2013. aasta novembris ja kestab 2015. aastani. Koostööprojekti koordineerib PMNi Eesti esindus.

Sügiseseks tähtsaimaks sündmuseks kujunes kliimakonverents, mis oli esimene nii kõrgel tasemel toimunud kliimateemaline üritus Eestis. Kliimapoliitika tuleviku ja tegevuste üle arutlesid teiste seas Rootsi, Eesti ja Soome keskkonnaministrid.

"Kokkuvõtteks oleme rõõmsad, et meie sündmustest võttis osa nõnda palju eksperte, ametnikke, poliitikuid, ettevõtjaid ja huvilisi. Elav ja positiivne tagasiside, aga ka arvukad koostöösoovid, kannustavad meid jätkama mitmete seniste teemade või projektidega," tõdeb Berth Sundström, PMNi Eesti esinduse direktor, lisades, et on tänulik kõigile headele projektides osalenud koostööpartneritele, kelle eraldi välja toomine võtaks väga palju ruumi.

Lisaks inimkaubanduse vastase võitluse projektile loodame jätkata töörände ja rahvastiku arengu temaatikaga, aga ka loovusfoorumiga. C.A.M.P. kolib loodetavasti järgmisel aastal Tartusse ning huvi korral kujuneb edaspidi teisteski Eesti linnades, asulates roteeruvaks noorte loomemäruliks. Roheviku plaanid liiguvad biomajanduse suunas.

2014. aasta alguses jõustuvad PMNi uued koostöösuunised Balti riikidega. Rootsilt võtab PMNi eesistumise üle Island, kelle tähtsamateks teemadeks on biomajandus ja loomemajandus. Samuti jätkab Island Põhjamaade heaoluriigi mudeli analüüsi ja jätkusuutlikkuse arendamisega.

"Põhjamaad on kutsunud koos Balti riikide ja Suurbritanniaga ellu Põhjala Tuleviku Foorumi (Northern Future Forum), et arutada ühiseid tulevikuväljakutseid. Gruppi kuuluvad riigid on seni kolm korda peaministrite tasemel kokku saanud ja kavatsevad kohtumisi jätkata. Põhjamaad ja Balti riigid korraldasid sel aastal esmakordselt välisministrite kohtumised Visegradi riikide ja Jaapaniga. See tegevus läheb edasi 2014. aastal, kui Eesti on Põhja-Balti nn NB8-koostöö eesistuja," kinnitab Anders Ljunggren.

2014. aastast uueneb ametnike koostööd soodustav Põhja- ja Baltimaade avaliku halduse mobiilsusprogramm, mis saab uued suunised ja taotlustingimused.

Vajuta siia, et tutvuda meie 2013. aasta sündmuste kokkuvõttega.

Siin saad vaadata pilte meie sündmustest!


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid