Pressiteade: Põhja- ja Baltimaade töörände konverents uurib hargmaisust

Neljapäev, 06 Märts 2014

Reedel, 7. märtsil 2014 toimub Tallinnas Kumu kunstimuuseumis kõrgetasemeline konverents "Tööränne ja hargmaisus Põhja- ja Baltimaades". Hargmaisus on uus töörändega kaasnev nähtus, mis üha enam mõjutab Läänemere piirkonna ja kogu maailma paljusid eluvaldkondi, seades nii rahvusriikide arengule uusi väljakutseid.

Konverentsil räägib hargmaisuse iseloomust ja olemusest Põhja- ja Baltimaades Tartu Ülikooli linna- ja rahvastikugeograafia professor Tiit Tammaru. Lisaks tutvustab EV Sotsiaalministeerium konverentsil esimest korda värsket Eesti tööealise rahvastiku väljarändepotentsiaali analüüsi. EV Sotsiaalministeerium tellis 2013. aastal viiendat korda küsitlusuuringu, et selgitada välja, kui suur on Eesti tööealiste elanike väljarändepotentsiaal. Uuringu tulemused pakuvad mõtteainet nii laiemale avalikkusele kui ka poliitikakujundajatele.

Konverentsi avavad Berth Sundström, Põhjamaade Ministrite Nõukogu (PMN) Eesti esinduse direktor ja Taavi Rõivas, EV sotsiaalminister. Lisaks tutvustab EV siseminister Ken-Marti Vaher Eesti rändepoliitikat ning Euroopa Komisjoni tööhõive, sotsiaalküsimuste ja sotsiaalse kaasatuse volinik László Andor avab Euroopa Liidu töörände ja vaba liikumise kõik aspektid.

Berth Sundström: "Piiride ületamine teises riigis elamiseks ja/või töötamiseks muutunud argipäevaks paljudele põhjamaalastele. Igapäevaselt pendeldab üle piiride Põhjalas umbes 70 000 inimest. Põhjamaad on sellisest arengust ainult võitnud - üheskoos oleme maailma kümnes majandus. Mis aga oleks, kui suudaksime inimesi ja ettevõtteid panna väärtustama Põhja-Balti piirkonda? Kui aitaksime avatuna ja piiritõkkeid kaotades oma inimestel meie piirkonnas areneda, töötada ja elada? Julgen arvata, et võidaksime kõik ega peaks enam muretsema nii palju rändevoogude või rahvastikuprobleemide pärast."

Konverentsil arutlevad akadeemikud, spetsialistid ja poliitikud lisaks eeltoodule:

  • Kuidas aidata inimestel kohaneda uute oludega uues riigis, aga ka sisserännanud tööjõuga?
  • Kuidas arendada ühiselt nutikat rändepoliitikat Põhja- ja Baltimaades, nii et tõuseks piirkonna konkurentsivõime ning inimestel säiliks side kodumaaga?
  • Poliitikauuringute Keskus Praxis esitleb Eesti talendipoliitika uurimise esialgseid tulemusi.

PMNi Eesti esindus algatas koos Tartu Ülikooliga eelmisel aastal rahvastiku rände ja arengu projekti, mille eesmärgiks oli koondada paljudest Põhjamaades ja Balti riikides korraldatud rände- ja tööjõu liikuvuse uuringutest saadud tulemusi ning kujundada seeläbi ühtsem arusaam rändest ja demograafilisest olukorrast. Projekt jätkub 7. märtsi töörände ja hargmaisuse konverentsiga ning korraldamisest võtab osa ka EV Sotsiaalministeerium.

Konverentsi päevakava on lisatud pressiteatele. Täpsema konverentsi ja esinejate kirjeldusega saab tutvuda siin.

Pressikontakt:
Triin Oppi
PMNi Eesti esinduse kommunikatsiooninõunik
Tel: 627 3107 või 5213 226
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Eesti tööealise rahvastiku väljarändepotentsiaali 2013. aasta analüüsi puudutavates küsimustes abistab:
Armo Vask
EV Sotsiaalministeeriumi avalike suhete osakonna teavituse peaspetsialist
Tel: 626 9304
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid