Pressiteade: Põhjamaade Nõukogu juhid tulevad toetusvisiidile Eestisse

Neljapäev, 20 Märts 2014
Põhjamaade Nõukogu president Karin Åström ja asepresident Hans Wallmark. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org Põhjamaade Nõukogu president Karin Åström ja asepresident Hans Wallmark. Foto: Magnus Fröderberg/norden.org

Põhjamaade Nõukogu president Karin Åström ja asepresident Hans Wallmark külastavad kiirkorras Eestit, teisi Balti riike ja Poolat, et pakkuda neile toetust seoses pingelise olukorraga Ukrainas.

Åström ja Wallmark külastavad täna ja homme, 20.-21. märts Vilniust ja Varssavit. Riiat ja Tallinna külastavad nad esmaspäeval, 24. märtsil. Põhjamaade Nõukogu presidendil ja asepresidendil on plaanis kohtuda Balti Assamblee presiidiumi esimeeste ja väliskomisjonide esimeestega. Varssavis kohtuvad nad Senati marssaliga.

Ukraina sündmuste tõttu tühistasid Põhjamaade Nõukogu juhid käesolevaks nädalaks kavandatud Põhjamaade Nõukogu delegatsiooni visiidi Murmanskisse.

Åström ja Wallmark kutsuvad Venemaa Föderatsiooni üles astuma samme pingelise olukorra leevendamiseks Ukrainas: "Otsus korraldada Krimmis ebaseaduslik referendum Venemaa Föderatsiooniga ühinemise küsimuses on Ukraina põhiseaduse vastane ja vastuvõetamatu. Kutsume Venemaa Föderatsiooni üles astuma kiireid samme, et leevendada pingelist olukorda, mis võiks põhjustada uue külma sõja Euroopas."

Põhjamaade Nõukogu toetab ühtlasi 6.-7. märtsil Narvas kohtunud Põhjamaade, Balti riikide ja Visegradi riikide välisministrite ühisavaldust, mis mõistis hukka Ukraina solidaarsuse ja territoriaalse ühtsuse rikkumise ning nõudis Vene Föderatsiooni vägede kohest tagasi tõmbumist Ukrainast.

Jaanuari lõpus mõistsid Põhjamaade Nõukogu president Karin Åström ja Balti Assamblee president Laine Randjärv ühisavalduses hukka jõu ja vägivalla kasutamise Kiievis.

1952. aastal asutatud Põhjamaade Nõukogu on ametlik Põhjamaade parlamentide vaheline koostöö vorm, millel on kokku 87 liiget kõigist viiest Põhjamaast ja kolmest autonoomsest piirkonnast – Ahvenamaalt, Fääri saartelt ja Gröönimaalt.

Põhjamaade Ministrite Nõukogu asutati ametlikuks valitsustevaheliseks koostööks 1971. aastal. Toetamaks Balti riike avas Põhjamaade Ministrite Nõukogu kontorid Eestis, Lätis ja Leedus 1991. aasta kevadel.

Põhjamaade koostöö ametlik koduleht: www.norden.org

Pressikontakt:

Triin Oppi
Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kommunikatsiooninõunik
Tel: 5213 226
E-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

 


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid