Konverents Põhjamaade ja Balti riikide koostöö arengust - kuhu liigub täite- ja pankrotimenetlus?

Kolmapäev, 07 Mai 2014
Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja Läänemere konverents 2013. aastal. Foto: Rene Suurkaev Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja Läänemere konverents 2013. aastal. Foto: Rene Suurkaev

Täna, 7. mail Pärnus toimuv kõrgetasemeline rahvusvaheline konverents keskendub Euroopa Liidu, täpsemalt Läänemere piirkonna ettevõtluskeskkonna arendamisele Põhjamaade ja Balti riikide koostöös selle ühe olulise osa, maksejõuetusmenetluse efektiivsuse tõstmise läbi. Eestil ja teistel Läänemere äärsetel riikidel on Euroopa Liidu liikmena järjest enam kokkupuutepunkte nii inimeste, ettevõtluse kui ka õiguskorra tasandil.

"Eestis on kehtiva õigusliku regulatsiooni eesmärk ettevõtjate osas suunatud sellele, et ettevõtjad ja äriühingute juhid tegutseksid korraliku ettevõtja hoolsusega, järgiksid ettevõtluseetika norme, tugevdaksid ja arendaksid ausa konkurentsi tingimustes ettevõtluse ja majanduse konkurentsivõimet. Samas tuleb tõdeda, et praktiliselt karistamatult on lastud tegutseda isikutel, kes ei pea ettevõtluse regulatsiooni ja selle eesmärke millekski," ütles Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja esimees Andres Hermet. "Oleme veendunud, et esitatud probleemile lahenduste leidmiseks tuleb teha koostööd, õppida teiste riikide lahendustest ja harmoneerida võimaluste piires vastavat õiguskorda ja praktikat eriti Läänemere piirkonnas."

Konverentsile on kutsutud maksejõuetuse, eelkõige pankroti- ja täitemenetluse valdkonnaga seotud poliitikud, praktikud ning teadlased Eestist, Soomest, Rootsist, Lätist ning Leedust. "Inimesed ja investeeringud liiguvad vabalt üle piiride. Olukorras kus inimesed aina rohkem elavad ja töötavad naaberriikides, kus ettevõtete majandustegevus on aina rohkem ülepiiriline, on asjakohane nii riikidevahelise koostöö ja infovahetuse tõhustamine, kui ka seadusandliku ruumi ühtlustamine nii täitemenetluse, kui maksejõuetusõiguse valdkonnas," lisas Riigikogu õiguskomisjoni esimees Neeme Suur. Ka Tartu Ülikooli eraõiguse professor Paul Varul hindab koostöö vajadust vältimatuks: "Üha suurem vajadus pankrotihaldurite ja kohtutäiturite koostöö järele Skandinaavia-Balti regioonis tuleneb tihenevatest majandussuhetest ja inimeste vabast liikumisest."

Konverents "Põhjamaade ning Balti riikide koostöö arengust – kuhu liigub täite- ja pankrotimenetlus" toimub Pärnus konverentsihotellis Strand. Põhjalikumad arutelud toimuvad konverentsi paneelides. Konverents on pühendatud Eesti Euroopa Liiduga liitumise kümnendale aastapäevale ning konverentsiga märgitakse ära Eesti rolli koordinaatorina Põhja-Balti 8's ja Eesti eesistumist Balti riikide koostöös.

Konverents korraldatakse Kohtutäiturite ja Pankrotihaldurite Koja algatusel Euroopa Liidu Läänemere strateegia võrgustiku poolt. Lisaks Eesti avaliku sektori, ülikoolide, kolmanda sektori ning välispartnerite esindajatele on konverentsi ettevalmistamisesse kaasatud ka Põhjamaade Ministrite Nõukogu esindus Eestis ning Euroopa Komisjoni Eesti Esindus.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid