Rohkem tähelepanu abielusisele seksuaalsele vägivallale ja kannatanute toetamisele

Reede, 09 Mai 2014
Foto: FreeDigitalPhotos.net Foto: FreeDigitalPhotos.net

Eestis ei räägita peaaegu üldse abielusisesest seksuaalsest vägivallast, kuigi see oleks väga oluline, tõdes Eesti Naiste Tugikeskuste terapeut Kait Sinisalu 8. mail Tallinnas toimunud seksuaalvägivalla teemalisel konverentsil, mille korraldasid EV Sotsiaalministeerium ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu.

Eesti naiste varjupaikade esindaja selgitusel on abielusisese seksuaalsest vägivalla mõistmine ohvritele raske, sest nad ei taju, et pole juhtunus ise süüdi, vahendas Postimees Online, mis tegi konverentsist otseülekande. "Ausalt öeldes on Eestis ikka veel küllaltki meestekeskne ühiskond, kuigi me areneme suurte sammudega. Naised arvavad, et nende kohus on olla abikaasaga vahekorras ja nad siiralt usuvad seda, sest nii on alati olnud," selgitas Sinisalu.

Islandi Ülikooli esindaja Hildur Fjóla Antonsdóttir tutvustas Islandis läbiviidud uuringut, mille järgi 27 protsenti seksuaalvägivalla ohvritest olid rünnaku ajal teadvusetus olekus või magasid. Antonsdóttiri sõnul on alkoholi tarbimine ja seksuaalkuriteod lähedalt seotud.

"Ma tervitaksin seda, et Eestis tõuseksid seksuaalkuritegude arvud, sest see näitab, et lõpuks ometi usute lapsi ja naisi, kes tulevad esile ja ametliku kaebuse esitavad," ütles Postimees Online'i vahendusel Simon Snell, koolitaja-konsultant seksuaalvägivalla teemal Suurbritanniast. "Kui meil numbrid kasvama hakkasid, öeldi meile, et Suurbritannia on kohutav koht, sest seksuaalkuriteod on hakanud kasvama! Me ütlesime, et ei, see on märk sellest, et ohvrid astuvad lõpuks ometi välja."

Eesti Politsei- ja Piirivalveameti politseimajor Priit Pärkna kinnitas, et tihti ei taha Eestis inimesed uskuda, kui kedagi on seksuaalselt kuritarvitatud. Näiteks arvatakse, et lapsed mõtlevad need lood ise välja.

Iga viies laps Suurbritannias kogeb hooletussejätmist või kuritarvitust. Snelli sõnul on umbes 70 protsenti kurjategijatest mehed. Naissoost kurjategijad on Snelli sõnul tihti vägivaldsemad ja julmemad. Eestis on ametlikult vaid mõned protsendid naistest seksuaalkurjategijad.

Konverentsi arutelude ülevaatega ja videosalvestusega saab tutvuda Postimees Online'is.

EV Sotsiaalministeeriumi teatel on Eesti ühiskonnas levinud hoiakud, mis süüdistavad seksuaalvägivalla ohvrit tema vastu toime pandud kuriteos. Arusaam, et kallaletungi põhjustab kannatanu käitumine või välimus, on väär ning võimendab ohvri niigi traumaatilist kogemust ja vähendab kurjategija vastutust oma teo eest.

Seksuaalvägivalda puudutavate müütide kummutamiseks, avalikkuse ja spetsialistide teadlikkuse tõstmiseks, probleemide tuvastamiseks ja nende arutamiseks korraldasidki EV Sotsiaalministeerium ja Põhjamaade Ministrite Nõukogu antud teemal konverentsi. Varem ei olnud Eestis spetsiifiliselt seksuaalvägivalla teemalist rahvusvahelist konverentsi aset leidnud.

Mullu registreeriti Eestis 363 seksuaalkuritegu, mis võrreldes 2012. aastaga on 37 võrra ehk 9 protsenti vähem. Valdav osa registreeritud seksuaalkuritegudest oli toime pandud alaealiste suhtes.

Euroopa Liidu põhiõiguste ameti poolt läbiviidud kõiki liikmesriike hõlmanud uuring tõi välja, et ligikaudu 12 protsenti naistest on kogenud enne 15-aastaseks saamist mingis vormis seksuaalset kuritarvitamist või täiskasvanu tekitatud vahejuhtumit (kokku 21 miljonit naist Euroopa Liidus).

Konverentsi ettekanded ja konverentsile eelnenud koolituse materjalid leiab sotsiaalministeeriumi kodulehelt.

Konverents ajakirjanduses:


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid