Põhjala trollid täitsid raamatukogud müstikaga

Esmaspäev, 24 November 2014

"Kus trollist juttu, seal troll kohal," ütleb Rootsi vanasõna.

Trollijuttudeks andis põhjust 10.-16. novembrini juba 18. korda toimunud Põhjamaade raamatukogunädal, seekord teemal "Trollid Põhjalas." Aasta kirjandusteoste katkendeid loeti küünlavalgel ette hommiku- ja õhtuhämaruses nii Põhjamaades kui ka Balti riikides. Enamjaolt raamatukogudes, mida oli üle 2000. Peaaegu samaaegselt kõlasid sarnased tekstid nii kõikides põhjamaade keeltes kui ka eesti, läti ja leedu keeles. See on fenomen, ainulaadne nähtus kogu maailmas. Põhjamaade kirjanduse teemanädala mõte seisneb põhjamaade kirjanduse ja kultuuri laiemas tutvustamises, jutuvestmise traditsioonide hoidmises ja jätkamises.

"Sarnaste tekstide lugemine ühendab," väidab Margit Oja, raamatukogunädala korraldaja ja inspireerija Tartus. Teda tuleb uskuda, sest Tartu Linnaraamatukogu ja Annelinna raamatukogu olid ühed esimestest, kes nädala ettevõtmistega juba üsna alguses liitusid. Väga paljud raamatukogud üle Eesti löövad nädala teemaderingi tutvustamisel kaasa, muutes novembrikuu kirjandusnädalat nähtavaks ja häälekaks.

Krista Kumbergi, Aasta lasteraamatukoguhoidja nominendi sõnul on Põhjamaade raamatukogunädal oma iga-aastase teemaga justkui omalaadne kontrapunkt, millega saab liita oluliselt rohkem tegevusi kui vaid konkreetsete raamatute tutvustamine.

Põhjamaade trolliraamatute senine valik eesti keeles pole just eriti rikkalik. Enamasti kohtab teostes Islandi trolle, üleloomulikest olenditest on juttu ka Norra ja Lapimaa muinasjuttudes, sellekohastest rahvauskumustest, müütidest ja legendidest pajatavad Skandinaavia muinaslood.

Ettearvatult populaarseks osutusid kirjandusnädalal muidugi soomerootsi kirjaniku Tove Janssoni Muumilood. Autorist endastki oli põhjust lähemalt kõnelda, sest augustis möödus armastatud kirjaniku, muinasjutuvestja ja kunstniku Tove Janssoni sünnist 100 aastat.

Trolliteema käivitas seitsmeks päevaks kõikjal hulga toredaid ettevõtmisi: ettelugemiste ja jutuvestmiste kõrval mängiti, joonistati ja meisterdati trolle, korraldati teemakohaseid konkursse ja viktoriine, muinasjutuhommikuid, näitusi ja kirjanduskohvikuid. Just nii luuaksegi põnevaid sündmusi, kujundatakse uusi ja jätkatakse ammuseid traditsioone.

Raamatukogu pole kaugeltki üksnes raamatute hoidla, raamatukogul on mäletamise funktsioon, raamatukogutöötaja on tihti asendamatu teejuht, nõustaja ja vahendaja, kes usub sõna jõusse, usub autori sõna jõusse nii raamatus kui elavas esituses.

Küllap mäletavad paljud seda aastatagust kohtumist tuntud kirjaniku Ulla-Lena Lundbergiga Keila raamatukogus. Tookordne teemanädal oli "Talv Põhjalas" ja tol kirjandusõhtul tutvustatigi autori romaani "Jää" , mille eestikeelne tõlge oli veel ilmumata. Autor lummas oma oleku ja esinemisega sedavõrd, et pärast kohtumist tekkis veel ilmumata tõlketeose laenutajatest pikk järjekord.

Kohtumine elava sõnaga, olgu siis ettelugemistel, jutuvestmistel või autoriõhtutel, on väärtus omaette. Krista Kumberg on kindel, et kui kirjandusest jääb positiivne mulje, jõutakse ka raamatu(te)ni.

"On olemas teatud absoluutselt kindlad asjad, nagu näiteks merehoovused või aastaajad või see, et hommikuti tõuseb päike. Ja ka see, et tuletornid põlevad," tõdeb Muumipapa vääramatu veendumusega. Põhjamaade kirjanduse tuletorn – Põhjamaade raamatukogunädal - valgustab taas eredalt aasta pärast. Siis juba uusi teemasid uute autorite ja teostega, uute avastuste ja sündmustega.

Eha Vain, Põhjamaade Ministrite Nõukogu Eesti esinduse kultuurinõunik. Artikkel ilmus 20. novembril Eesti Kirjastuste Liidu ajalehes Raamat.


Telli uudiskiri

  • Uudised
  • Sündmused
  • Toetuste tähtajad
  • Uurimisraportid